Baždarević za Sport: Volio bih se vratiti na Grbavicu

U ovosedmičnom izdanju sportskog magazina Sport razgovarali smo sa Mehmedom Baždarevićem, nekadašnjim reprezentativcem i selektorom BiH.

Za početak kaže da je na Grbavicu došao sa 8 i po godina, a otišao sa 27.

"To je bio moj prvi susret sa pravim fudbalom. Moju karijeru je obilježilo sve ono što sam doživio kao pionir i junior i pogotovo onaj dio kada sam postao i prvotimac. Te godine koje sam proveo na Grbavici čine jedan period koji je vjerovatno najljepši jer sam postao i igrač i čovjek."

Kaže da nije dao puno golova u Želji, ali da ih je bilo nekoliko koji su bili vrlo, vrlo važni.

"Ja sam proizvod ovog kluba. Ostao sam vjeran, volim ga i to ne krijem. Međutim, ja sam profesionalac i ako bih se vratio, a volio bih se vratiti, volio bih zaokrižiti taj nekakav moj skromni, fudbalski put u momentu dok još mogu dati. Da li će do toga doći ne znam. volio bih da pokušam da sa Željom napravim jedan iskorak dalje u domaćem, nacionalnom, pa možda i evropskom fudbalu."

Kada je riječ o Sochauxu, Baždarević kaže da su uvijek imali značajnu ulogu u francuskom prvenstvu.

"On je nešto kao i Željo. To je klub koji je u tom momentu investirao puno novca u igrača kakav sam ja bio. Tu sam ja napravio i svoju familiju, a i fudbalsku familiju. Mene svi smatraju Željo, Sochaux. Ostao sam u klubu 10 godina. Osim Želje moj klub je i Sochaux."

O činjenici da je rekorder po broju nastupa za sve reprezentativne selekcije u bivšoj Jugoslaviji. kaže: "Da, 109 nastupa. Vrlo rano sam počeo igrati za reprezentaciju, sa 14 godina. Ponosan sam da sam nosio dres one reprezentacije Jugoslavije koja je bila itekako moćna. To što sam rekorder meni znači puno."

Ističe da je ostao veliki žal za kvalifikacijama za Evropsko prvenstveno u Francuskoj.

Baždarević o sadašnjoj situaicji u reprezentaciji kaže: "Sigurno da če odlazak u baraž biti veliki uspjeh. Mislim da ova reprezentacija, iako je bilo puno izmjena i promjena i mladih igrača, pravi svoj put. Napravili su ova dva zadnja rezultata jako dobra, igrali su dobro, organizovani bili. Mislim da su otvorili nekakve prespektive za ovo što nas čeka u sljedećem mjesecu."

Ističe da je smjena generacija počela još dok je on bio selektor.

O Ivaylu Petevu kaže da se radi o ozbiljnom čovjeku, koji radi ozbiljno svoj posao.

"Dobro bi bilo da ima podršku zato što je selektor naše reprezentacije i ne vidim razlog da je nema. Vidim da zna da reprezentacija ima i glavu i rep, zna šta hoće i da je vjeran svojoj filozofiji. Mislim da mu moramo olakšati mi posao, a pogotovo igrači. Sreća za njega da ima dosta dobrih mladih igrača, da su ovi nosioci u obroj formi, fizičkoj i psihičkoj, i mislim da će to biti veliki plus za njega. I ne smijemo biti razočarani ako reprezentacija još jednom ode u baraž pa ne ode dalje ili ako ne ode u baraž."

federalna.ba

Mehmed Baždarević sport
sport Federalni radio
0 18.01.2022 23:47
sport fudbal nogomet Maroko Gabon Afrički kup nacija
0 18.01.2022 22:20
sport fudbal nogomet Betis Alaves La Liga
0 18.01.2022 22:10
sport
0 18.01.2022 20:20
Federalni radio sport
0 18.01.2022 16:36
sport Federalni radio
0 17.01.2022 23:49