videoprilog Mujesire Purić (Federacija danas)

Krizni štab ZDK: Bolesnike ćemo slati i u UKCS i Opću bolnicu Tešanj

Broj zaraženih u Zeničko-dobojskom kantonu svakodnevno se povećava. Prema zvaničnoj evidenciji PCR testiranja ta brojka je iznad 470 aktivnih. Ako se tome dodaju rezultati brzih testova, više od 900 je aktivnih pozitivnih slučajeva u ZDK-u.

Najveći problem predstavlja veliki broj pacijenata s teškom kliničkom slikom, te nedostatak specijalista koji im mogu pružiti adekvatnu uslugu.

Kapaciteti u Kantonalnoj bolnici u Zenici su popunjeni. Trenutno je smješteno 140 pacijenata s teškom kliničkom slikom, od kojih 12 na intenzivnoj njezi. Nedostaje specijalista koji im mogu pružiti adekvatnu zdravstvenu uslugu.

Skomorac: Kapaciteti u Kantonalnoj bolnici Zenica su skoro popunjeni

Gost Federacije danas bio je prof. dr Rasim Skomorac, direktor Kantonalne bolnice Zenica. Nakon što je jučer primio vakcinu kaže da se osjeća dobro. "Bilo je malo uobičajene postvakcinalne reakcije, ali sada je već dobro." Navodi da je u ovom trenutku 140 pacijenata hospitalizirano, od čega j...

Krizni štab Ministarstva zdravstva donio je odluku da će u narednom periodu, ukoliko to bude potrebno, bolesnike upućivati na UKC Sarajevo i u Opću bolnicu Tešanj.

- Donijet ćemo još nekoliko zaključaka da uozbiljimo policijske organe, da inspekcija pojača svoje inspekcijske nadzore i mislimo da će te mjere adekvatnijeg nadzora donijeti rezultate – rekao je  Mirnes Bašić, v. d. premijera ZDK-a (SDA).

- Parcijalno donošenje bilo kakvih odluka u smislu vakcinacije, zatvaranja, neće donijeti nikakve pozotivnije rezultate. U tom smislu, mi u ZDK-u mislimo da su naše mjere dobre, da ih ne treba pooštravati, ali da trebamo raditi na pooštravanju kontrole postojećih mjera i na njihovom dosljednom provođenju – istakao je Adnan Jupić, ministar zdravstva ZDK-a (ASDA).

Iako su još prije mjesec dana obustavljeni hladni operativni programi, trenutno se razmatra ukidanje specijalističko-konsultativnih usluga, jer su postojeći kadrovi trenutno najpotrebniji u bolnici. Još jedan od razloga je veliki broj inficiranog osoblja.

federalna.ba

ZDK Krizni štab Zenica Mirnes Bašić
rudnik Zenica račun blokada
0 07.05.2021 21:17
Akcija Mak hapšenje Zenica
0 07.05.2021 15:27
ZDK ublažavanje mjera
0 07.05.2021 15:11
tehnologija nauka obrazovanje Politehnički fakultet u Zenici Zenica Covid19 koronavirus aplikacija
0 06.05.2021 19:02
BiH crna hronika droga narkotici ZDK
0 06.05.2021 18:51
BiH cesta Travnička cesta modernizacija Zenica Vjetrenica Vitez
0 06.05.2021 18:40