Banjaluka postala članica UNESCO mreže kreativnih gradova u oblasti muzike
(Izvor: banjaluka.fun)

Banjaluka postala članica UNESCO mreže kreativnih gradova u oblasti muzike

Iz Gradske uprave saopšteno je da je Banjaluka ponijela titulu UNESCO kreativni grad u oblasti muzike, što je veliko priznanje za drugi po veličini bosanskohercegovački grad.

"Ovo priznanje potvrđuje da je Banjaluka prepoznata kao grad sa bogatom muzičkom tradicijom i potencijalom za dalji razvoj u ovoj oblasti. To će imati pozitivan uticaj na kulturni, ekonomski i društveni život grada i doprinijeti njegovom internacionalnom ugledu", navode iz Gradske uprave Banjaluke.

Dodaju da ova globalna inicijativa, koja okuplja gradove iz različitih dijelova svijeta koji se ističu u kreativnom sektoru muzike, donosi niz prednosti i mogućnosti za grad.

Tako će promocija kulture i umjetnosti kroz članstvo u UNESCO mreži kreativnih gradova omogućiti Banjaluci da promoviše svoju muzičku kulturu i umjetnost na globalnom nivou, što bi trebalo da privuče pažnju umjetnika, kulturnih organizacija i turista.

Gradovi članovi mreže imaju priliku da razmjenjuju iskustva, znanje i najbolje prakse u oblasti muzike, dok muzika može biti značajan faktor u ekonomskom razvoju.

"Takođe, UNESCO mreža pruža priliku za obrazovanje i podršku mladim muzičkim talentima, što će svakako pomoći u očuvanju muzičke baštine i stvaranju novih generacija muzičkih umjetnika. Članstvo u mreži naglašava i važnost kulturne raznolikosti i dijaloga kroz muziku odnosno Banjaluka će sarađivati sa drugim gradovima u promociji raznolikosti i inkluzije kroz umjetnost", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je UNESCO mreža kreativnih gradova (UNESCO Creative Cities Network – UCCN) inicijativa koju je osnovao UNESCO kako bi promovisao saradnju između gradova širom svijeta koji se ističu u određenim kreativnim sektorima. Ova mreža okuplja gradove koji su posvećeni razvoju kreativnih industrija, kulture i umjetnosti. Cilj je promovisati kreativnost kao ključni faktor za održivi razvoj i međunarodnu saradnju.

Pored toga UNESCO mreža kreativnih gradova obuhvata različite kategorije gradova, svaka fokusirana na određenu kreativnu oblast. Trenutno postoji sedam kategorija i to muzika, književnost, film, dizajn, medijske umjetnosti, umjetnički zanati i gastronomija.

Od ranije Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine, ima status UNESCO grada filma.

federalna.ba/AA
Banja Luka UNESCO muzika
UNESCO Međunarodni dan maternjeg jezika
0 21.02.2024 10:51
Johann Sattler Banja Luka IDEEA
0 15.02.2024 13:35
Johann Sattler EU Banja Luka Prnjavor
0 15.02.2024 08:08
Refik Lendo Banja Luka Banjaluka Republika Srpska Ustavni sud BiH
0 14.02.2024 21:36
Banja Luka hapšenja
0 14.02.2024 12:24
Lokalni izbori Banjaluka Banja Luka Draško Stanivuković Jelena Trivić Milorad Dodik
0 11.02.2024 17:50