Bajrović: Nisam siguran da su očekivanja od Schmidta realna

"OHR je važan za BiH iz niza razloga", istakao je Reuf Bajrović, kopredsjedavajući Američko-evropske alijanse, u Plenumu.

"Nisam siguran da su očekivanja od gospodina Schmidta realna. Ja bih volio da griješim, ali mislim da će se drugačije postaviti prema korištenju bonskih ovlasti, nego što je to dobro. Stav Njemačke već 15-ak godina je da se bonske ovlasti ne koriste. Upotreba bonskih ovlasti je sastavni dio Ureda visokog predstavnika zato što je bez tih ovlasti teško ispuniti misiju OHR-a. Mislim da je veoma važno da odluke koje se donose u Sarajevu budu donosene na način na koji se donose zadnjih nekoliko godina. Govorim o velikim temama, ne osvrćem se na pitanja kojima se bave komunalne stranke koje su na vlasti u Sarajevu. Dakle, da vidimo dali će Schmidt biti spreman da koristi bonske ovlasti, da li će imati podršku Njemačke za to i kakvi će biti rezultati izbora u Njemačkoj u septembru. To su jako važna pitanja - ako zeleni pobijede u Njemačkoj ja mislim da će onda pritisak SAD-a, Velike Britanije i Japana, to je jedna alijansa koja zagovara korištenje bonskih ovlasti, da će uz ove prijetnje crnom listom, eventualnim stavljanjem ljudi na crnu listu stvari u BiH krenuti naprijed. U svakom slučaju je vrlo važno da Schmidt 2022. godine nakon izbora se ponaša onako kako se Inzko ponašao, jer srećom sada CIK nije u rukama Dodika i Čovića i ako bude 6+ Hrvata u Domu naroda koji nisu iz HDZ-a, što će značiti da se može formirati vlast bez HDZ-a na federalnom nivou, kasnije i državnom, da Schmidt ne bude glasnogovornik CSU-a koji je blizak Vladimiru Putinu. Nadati se da će on biti sličan Inzku."

Ističe da slijedi samit Bidena i Putina koji je izuzetno kritikovan u Americi.

"Mnogi su nezadovoljni tom Bidenovom odlukom i vidjećemo šta će Biden od Putina tražiti. Vjerovatno je završen sastanak Bidena i Erdogana, vidjećemo koje su poruke, to je za BiH jako važno. I također šta će se u budućnosti dešavati na relaciji Amerika-Njemačka."

federalna.ba

Reuf Bajrović Plenum
Miro Lazović Azem Vllasi Zlatan Begić Plenum
0 05.07.2021 21:54
Selvedin Šatorović Adnan Smailbegović Mersiha Beširović Plenum
0 28.06.2021 21:51
Plenum Radnici minimalna plaća povećanje Adnan Smailbegović
0 28.06.2021 21:49
Plenum
0 21.06.2021 21:45