Bajram u Srebrenici: Centralna svečanost održana u Bijeloj džamiji

Bošnjaci širom Bosne i Hercegovine, pa tako i u Srebrenici klanjanjem bajram namaza danas su dočekali jedan od najradosnijih praznika Kurban bajram.

Centralna bajramska svečanost za područje Medžlisa IZ Srebrenica održana je tradicionalno u Bijeloj džamiji u Srebrenici.

Pored Bijele džamije bajram namaz je klanjan još i u Sućesci, Potočarima, Luci i Krušev Dolu, Osmačama, Slapovićima, Dobraku i Osatu.

Damir ef. Peštalić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica je u bajramskoj hutbi u Bijeloj džamiji, koja je bila mala da primi sve vjernike, poručio da Kurban bajram simbolizuje žrtvu.

"Neka kurban bude naš zalog za dobro i oprost kod uzvišenog Allaha dž. š. Bitno je zajedništvo i sloga, pogotovo u mjestu gdje mi živimo, u Srebrenici gdje smo se vratili, uradili i žrtvovali mnogo", rekao je Damir ef. Peštalić koji je poručio:

"Bajramskom radošću oplemenimo naše porodice. U ovim danima posebnu težinu ima lijepa riječ i molim vas da niko od naših starijih, samih, i nemoćnih u ovim danima ne bude sam".

Damir ef. Peštalić je uputio i tradicionalnu bajramsku čestitku riječima "Bajram šerif mubarek olsun".

federalna.ba/AA

Srebrenica Kurban-bajram
Srebrenica Memorijalni centar Srebrenica-Potočari projekat Nacrt kalendara sjećanja
0 28.11.2023 10:45
Srebrenica majke Palestina
0 17.11.2023 10:51
vršnjačko nasilje Bratunac Srebrenica
0 14.11.2023 18:57