Duše u bajramskom danu ispunjene radošću, mirom i zadovoljstvom
(Izvor: Fena)

Duše u bajramskom danu ispunjene radošću, mirom i zadovoljstvom

Središnja manifestacija klanjanja Bajram namaza za područje Mostarskog muftijstva održana je u Karađoz-begovoj džamiji. Bajram namaz na području Mostarskog muftijstva jutros je klanjan u 162 džamije i mesdžida.

U uvodnom dijelu hutbe muftija je naveo niz duhovnih postignuća koje su vjernicima došle s ramazanskim postom, a koje imaju svoje primjetne manifestacione oblike u transcendentnom i pojavnom obliku, kao što su Božije zadovoljstvo, podrška i zaštita, jasno raspoznavanje istinu od laži, pravde od krivde, dobro od zla.

''Postom i svim drugim ramazanskim ibadetima nadilazili smo oporu svakodnevnicu života, opterećenu brojnim nemirima, učestalim konfliktima,sve većim strahovima, smutnjama i nepovjerenjem među ljudima. Ramazan nas je oslobađao od toga i izdizao u ljepše sfere u kojima smo osjećali  smiraj, sklad i harmoniju kako u sebi tako i s okolinom koja nas okružuje'', prokomentirao je.

Kao važno postignuće posta izdvojio je razvijenu svijest o pogubnosti grijehā koji čovjeka udaljava od Boga i narušava društveni sklad uspostavljen na temeljima morala i moralnih vrijednosti.

''Naše duše nadahnute su od Stvoritelja da streme pokornosti i predanosti, dakle islamu, i da razlučuju šta valja od onoga šta ne valja'', kazao je. Upozorio je na sve uočljivije opasnosti primjetnih civilizacijskih trendova i procesa isticanja materijalnih vrijednosti  nad duhovnim u kojima ne manjka znanja i informacija, ali itekako manjka odgoja (edeba) i kulture.

''U ramazanskoj školi učili smo o brojnim odgojnim vrlinama a ibadet posta nam je pokazivao kako da ih praktično usvojimo'', podcrtao je, preporučivši vjernicima da insistiraju na stečenim osobinama sabura (strpljivosti), jasnom razlikovanju  suštinu od forme, bitnog od nebitnog i zalaganju na prioritetima u odnosu na nevažne stvari. Prepreke na tom putu, dodao je, su posvemašni egoizam i individualizam koji donose pustoš u ljudske živote i društvenu zajednicu.

''Ako se tome prepustimo postaćemo robovi ispunjavanja vlastitih hedonističkih želja, usmjereni samo da svaku svoju želju i strast zadovoljimo, ne videći druge pored sebe, niti će nas zaokupljati misao da se preispitujemo i pitamo kakvi smo to prema drugima! Vjera svoju suštinu zaimaće tek u susretu i interakciji s onim bližnjim i s onim drugim'', rekao je muftija.U argumentaciji iznesenih načela koristio je mišljenja zapadnih filozofa, islamskih učenjaka i pobožnih ljudi.

''Život prožimaju kušnje, borbe, nemiri, usponi i padovi. Kako god bilo, valja nam sačuvati pribranost, zrelost i mudrost. Nitko nije imun na krize, nestabilnosti i slabosti. Za izgradnju društvene kohezije, snage i napretka, valja nam znati da nam treba povjerenje'', kazao je muftija.

Bajram namaz je imamio i okupljenim vjernicima održao bajramsku hutbu mostarski muftija dr. Salem ef. Dedović. U uvodnom dijelu hutbe muftija je naveo niz duhovnih postignuća koje su vjernicima došle s ramazanskim postom, a koje imaju svoje primjetne manifestacione oblike u transcendentnom i pojavnom obliku, kao što su Božije zadovoljstvo, podrška i zaštita, jasno raspoznavanje istinu od laži, pravde od krivde, dobro od zla.

Pozvao je vjernike da budu iskreni prema sebi i drugima tako što će ispunjavati preuzete obaveze i obećanja, a u skladu s osobnim mogućnostima i preuzimati obaveze.

''Nikako ne obećavati niti preuzimati ono što nije u našoj moći da ispunimo i izvršimo!'', upozorio je, ukazavši na pogubnost tih navika kod nekih ljudi kojima je povjereno da brinu o općim interesima i budućnosti države Bosne i Hercegovine.  Opstanak države i politička budućnost našeg naroda, nadalje je kazao, ne može nikada biti predmetom kalkulacija i političke trgovine zarad nekog sitnog dunjalučkog interesa i neke trenutne pozicije i probitka!

Na hutbi je prokomentirao i procese koji se vode u Mostaru oko, kako je naveo, preostalog dijela nekadašnjeg Lakišića vakufa.

''To je veliko  pitanje. Ono nadilazi značaj same zgrade kao takve koju ćemo, ako Bog da, graditi i izgraditi na tome mjestu. To jeste pitanje naše vjerodostojnosti, dostojanstva i ravnopravnosti! I to jeste naše kolektivno, svebošnjačko pitanje i interes. To jeste borba za ostvarivanje prava i slobode, i nepristajanje da nam neko određuje mjeru slobode i prava onako kako on misli da nam je dovoljno. A to bi značilo da pristanemo biti i u Mostaru, našem glavnom vjerskom, kulturnom i političkom centru, narod od drugorazrednog značaja i pozicije.  Ko to ne razumije i ne uviđa, ili ne želi uvidjeti, sasvim sigurno nikada ništa neće spoznati!'', poručio je muftija.

Centralna bajramska svečanost Muftijstva tuzlanskog održana u džamiji 'Kralj Abdullah' u Tuzli

Centralna bajramska svečanost Muftijstva tuzlanskog održana je u Džamiji "Kralj Abdullah" u Tuzli. Bajramsku hutbu je kazivao muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović.

"Ispraćamo odabrani mjesec ramazani-šerif, Allahu Svemogućem zahvalni što je u njegovom blagoslovljenom vremenu podario mnogostruke prilike za postizanje velikih i trajnih blagodati. Ramazanski ibadeti su nas duhovno ojačali. Obnovljenom vjerom, te namazom i postom koje smo predano obavljali, čuvali smo se ružnog govora i loših djela. U velikoj smo nadi da smo ostvarili više razine bogobojaznosti i plemenitosti, bratstva i zajedništva, i da smo Uzvišenom Bogu bliži i miliji. Zato su naše duše u ovom blistavom bajramskom danu ispunjene radošću, mirom i zadovoljstvom", rekao je, između ostalog, Vahid ef. Fazlović, muftija tuzlanski.

Vaz je govorio Mensur ef. Husić, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva tuzlanskog a džematlijama su se obratili hafiz Ahmed ef. Huskanović, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Tuzla i hafiz Edin ef. Peštalić, imam Džamije "Kralj Abdullah".

Uz direktan prenos na RTV TK, u programu su učenjem Kur'ana, salavata, tekbira, ilahija učestvovali hafiz Ahmed ef. Rahmanović i Zejd Spahić.

Bajram-namazu je prosustvovao veliki broj vjernika nakon čega je uslijedilo i bajramsko čestitanje.

Muftija Dizdarević na bajram-namazu najavio otvaranje Islamskog centra u Zenici

Centralna svečanost povodom Ramazanskog bajrama za područje Muftiluka zeničkog održana je jutros u Sultan Ahmedovoj - Čaršijskoj džamiji u Zenici, gdje je pred nekoliko hiljada vjernika klanjanje bajram-namaza predvodio muftija zenički hafiz prof. dr. Mevludin ef. Dizdarević, koji je tom prilikom održao i bajramsku hutbu.

U svom obraćanju vjernicima muftija Dizdarević podvukao je kako se muslimani raduju dolasku ramazana, ali i dolasku Bajrama. "Bajram je izraz Allahovog obećanja da će trud biti nagrađen, da će uloženo biti vraćeno, da će dobrota biti vrednovana… Neka vam vaši ramazanski ibadeti i vaše dove budu ukabuljene, a vaši grijesi oprošteni. Tim dovama, vama i vašim porodicama čestitam: Bajram Šerif Mubarek Olsun", kazao je Dizdarević, koji se u nastavku svoje hutbe referirao i na stradanja Plaestinaca u Gazi.

Kontinuitano i pred očima cijelog svijeta, podvukao je, dešavaju se teški “zločini nad civilima, ženama i djecom”. Istina je, dodao je, kako “sila Boga ne voli”, niti se uzda u Boga- nego samo u svoju moć i svoju silu. Ali, podsjetio je i da se ne smije zaboraviti da ni “Bog ne voli silu”.

"Drevna poslovica veli da se mačem može svijet osvojiti, ali se na maču ne može sjediti. Želi se kazati da sila i moć mogu donijeti pobjedu, ali dugotrajnu vlast može osigurati samo pravda", kazao je Dizdarević.

Svijet pa i braća po vjeri, kazao je, okreću glavu od tako teškog stradanja naroda Palestine.

Najavio je kako, u ime Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, na današnji dan može objaviti radosnu vijest kako se privodi kraju izgradnja Islamskog centra u Zenici, koji bi svečano trebao biti otvoren 27. aprila ove godine.

"To je jedan od najvećih infrastrukturnih projekata IZBiH i najveći u istoriji zeničkih muslimana. Prena tvrdnjama odgovornih ljudi, ovo je najveći objekat koji ima IZBiH. Još davne, 2001. godine, napravljeno je idejno rješenje za vrijeme muftije Ejuba Dautovića, ali nakon 23 godine, jedan je san postao java", kazao je Dizdarević.

Muslimani Zenice, najavio je, u ovom će objektu imati prostor za organiziranje svojih duhovnih i kulturnih sadržaja u samom srcu grada na “dostojan i savremen način”. Centar će tokom cijele godine biti na raspolaganju građanima, a od brojnih sadržaja imat će i biblioteku, vrtić…

On se zahvalio te zamolio Allaha dž.š. da svima koji su pomogli da ovaj “generacijski projekat bude okončan, upiše u dobra djela, a posebno našoj braći iz Kuvajta, bez kojih bi teško završili u ovom obliku”.   

Drugog dana Ramazanskog bajrama, sutra, tradicionalno će biti obilježen i Dan šehida u svim medžlisima na području Muftiluka zeničkog, a centralna svečanost Dana šehida bit će održana u Žepču, na Šehidskom mezarju u Gornjoj Mahali s početkom u 13.30 sati.

U okviru obilježavanja Dana šehida, u subotu, 13. aprila, u prostorijama JU "Kulturno-sportski centar“ u Zavidovićima s početkom u 17.00 sati bit će upriličeno izvođenje i "Poeme o bosanskom bijelom šehidu“.

Trećeg dana Bajrama, u petak, u 10 sati, delegacije Muftijstva zeničkog i Medžlisa Islamske zajednice Zenica, tradicionalno će posjetiti i Kazneno popravni zavod Zenica te se družiti s zatvorenicima islamske vjere.

Muftija goraždanski Remzija ef. Pitić: Takmičiti se u dobru najviša je razina ostvarene vjere

Centralna bajramska svečanost na području Muftijstva goraždanskog jutros je održana u džamiji Sinan-bega Boljanića u Čajniču.

Prvi bajram-namaz u obnovljenoj džamiji nakon 32 godine predvodio je i hutbu održao muftija goraždanski Remzija ef. Pitić, a među brojnim vjernicima bajram-namaz u ovom vjerskom objektu klanjao je i predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

"Put vjernika je put dobra. U njemu je njegova snaga, sreća i zadovoljstvo. Takmičiti se u dobru najviša je razina ostvarene vjere. Na putu dobra žrtvuj koliko možeš i potrudi se da te na tom putu niko ne prestigne. Muslimanu je dozvoljeno zavidjeti drugom na dobru koje čini, ako će ga to potaknuti da ga proba preteći", poručio je muftija goraždanski.

Pored Čajniča, na području Medžlisa u Čajniču bajram-namaz je klanjan i u džamiji u Međurječju.

Stotine vjernika klanjalo je bajram-namaz na obalama Drine u goraždanskoj Kajseriji, centralnoj gradskoj džamiji na području goraždanskog muftijstva, gdje je bajram-namaz predvodio Rasim efendija Džafić, a klanjalo se i u svim ostalim džamijama na području goraždanskog muftijstva.

Tradicionalno sutra će biti obilježen i Dan šehida. Centralni događaj bit će priređen na spomen-obilježju "Goražde grad heroj, svojim braniocima" nakon čega će biti upriličen obilazak mezarja Glamoč, Omeđak, Baćci i Kolijevke. U 12 sati u Sinan begovoj džamiji u Goraždu proučit će se Hatma dova pred duše šehida.

federalna.ba/Fena

Bajram-namaz Mostar
festival komedije Mostarska liska Mostar Nikolina Friganović Ljubiša Savanović
0 19.05.2024 10:39
Mostar NiP skeneri izbori
0 18.05.2024 17:39
CIK BiH SIP BiH Mostar skeneri
0 18.05.2024 12:15
studenti Mostar kompostiranje
0 17.05.2024 11:16