Bafta 2023: Na zapadu ništa novo vodi s 14 nominacija
(Izvor: REINER BAJO/NETFLIX)

Bafta 2023: Na zapadu ništa novo vodi s 14 nominacija

Netflixov Na zapadu ništa novo (All Quiet On The Western Front) vodi na ovogodišnjoj dodjeli filmskih nagrada Bafta s 14 nominacija. Kritički hvaljeni ep o Prvom svjetskom ratu nova je ekranizacija romana Ericha Marije Remarquea iz 1928. godine.

Njegovo snažno prikazivanje čini ga prvim filmom koji je dobio 14 ili više nagrada Bafta od Kraljevog govora (The King's Speech) 2011. godine.

S druge strane, The Banshees of Inisherin i Sve posvuda i odjednom (Everything Everywhere All At Once) dobijaju po 10 nominacija, a Elvis ih prati s devet.

Najbolji nominirani

  • 14 - Na zapadu ništa novo
  • 10 - Sve posvuda i odjednom, Banshees of Inisherin
  • 9 - Elvis
  • 5 - Tár
  • 4 - Aftersun, The Batman, Top Gun: Maverick, The Whale i Sretno vam, Leo Grande

14 pohvala za Na zapadu ništa novo znači da se povezuje s Crouching Tiger Hidden Dragon iz 2001. kao film na stranom jeziku s najviše nominacija u historiji Bafte. Nominirani u glumačkim kategorijama ove godine su Cate Blanchett, Emma Thompson, Colin Farrell, Michelle Yeoh, Eddie Redmayne i Viola Davis.

Još nekoliko filmskih ostvarenja također je prepoznato u ovogodišnjem užem izboru, uključujući Top Gun: Maverick i Avatar: The Way of Water. Međutim, sve nominacije oba filma odnose se na tehničke nagrade. Ukupno je ove godine nominirano 45 filmova u svim kategorijama. Tu su i neki značajni izostanci - poput glumice Olivie Colman i redatelja Stevena Spielberga - od kojih niko nije ušao na dugu listu Bafte.

No, smatra se da su neki propusti barem djelomično posljedica novih metoda koje Britanska akademija koristi za određivanje kandidata. Dodjela filmskih nagrada Bafta 2023. održat će se 19. februara u Royal Festival Hallu Southbank centra u Londonu. Svečanost, koju vodi Richard E Grant, a prenosit će je BBC One.

Predvodi Na zapadu ništa novo

Na zapadu ništa novo je brutalno nasilna, ali naširoko hvaljena adaptacija istoimenog romana. Prethodno je adaptiran za ekran 1930. i 1979. godine. Kritičari su obilato pohvalili najnoviju verziju, koju je režirao Edward Berger, a u kojoj glumi austrijski glumac Felix Kammerer. Film gleda na Prvi svjetski rat iz njemačke perspektive, kroz oči idealističkog mladog vojnika po imenu Paul Bäumer (Kammerer) koji se suočava sa barbarskom realnošću rata.

Posljednji film koji nije na engleskom jeziku koji je osvojio Baftu za najbolji film bio je Roma Alfonsa Cuaróna 2019.

U najboljoj kategoriji Bafta, najbolji film, suočava se s konkurencijom biografskog filma o Elvisu Presleyu Baza Luhrmanna i psihološke drame Tár Todda Fielda, koja prati osramoćenog dirigenta orkestra.

Među ostalim nominiranima je komedija Martina McDonagha The Banshees of Inisherin, koja govori o dva zavađena prijatelja u Irskoj 1920-ih. Film je dobro prošao na nedavnoj dodjeli Zlatnih globusa.

Luda naučno-fantastična avantura Sve posvuda i odjednom (Everything Everywhere All At Once), koja prati ženu koja skakuće kroz multiverzum istražujući različite verzije sebe, također je u konkurenciji.

Koji glumci su nominirani?

Cate Blanchett nominirana je za najbolju glavnu glumicu za svoju izvedbu u filmu Tár - u kojem glumi slavnu dirigenticu orkestra čija se karijera počinje raspadati kada je optuže za zlostavljanje.

Glumica je prije toga bila nominirana za sedam filmskih nagrada Bafta, a tri puta je osvojila nagradu i to za filmove Blue Jasmine, The Aviator i Elizabeth.

Općenito viđena kao jedna od favoritkinja za Oscara za najbolju glumicu, Blanchett se suočava s konkurencijom u toj kategoriji na dodjeli Bafta s kolegicom favoritkinjom Michelle Yeoh (za Sve posvuda i odjednom).

Ostale nominirane su Viola Davis (za The Woman King), Danielle Deadwyler (Till), Ana De Armas (Plavuša) i Emma Thompson (Sretno ti, Leo Grande).

Kategorija najboljeg glumca u glavnoj ulozi, u međuvremenu, nudi priznanje sva tri kandidata za Oscara - Austina Butlera (za Elvisa), Brendana Frasera (Kit) i Colina Farrella (The Banshees of Inisherin).

Ostali nominirani u kategoriji su Bill Nighy (za Living), Daryl McCormack (Good Luck to You, Leo Grande) i Paul Mescal (Aftersun).

Dvoje glumaca za koje se smatra da su osvojili Oscara u sporednim kategorijama nominirani su za Baftu - Angela Bassett (za Wakanda Forever) i Ke Huy Quan (Everything Everywhere All At Once).

U svim glumačkim kategorijama, 40% nominiranih ove godine su pripadnici etničkih manjina - 10 od 24 dostupna mjesta.

Ko je propušten?

Ima nekih značajnih izostanaka na ovogodišnjoj Bafta listi - holivudski divovi Steven Spielberg (The Fabelmans) i James Cameron (Avatar: The Way of Water) nisu čak ni uvršteni na dužu listu za najbolje redatelje.

Međutim, smatra se da su takvi izostanci djelomično posljedica relativno novih metoda koje Bafta koristi za sastavljanje nominacija. Od ceremonije 2021. uvršteni su žiriji koji će odrediti određeni broj nominiranih u većini kategorija, kao dio nastojanja da se osigura raznolikost. Duga lista redatelja morala je imati ravnomjeran raspored nominiranih muškaraca i žena. Po njih osam je ranije ovog mjeseca uvršteno na dužu listu, ali više od dvostruko više muškaraca bilo je prijavljeno.

Međutim, Spielberg je nominiran u kategoriji najboljeg originalnog scenarija - što označava jedinu nominaciju za The Fabelmans, jakog kandidata za Oscara.

U glumačkim kategorijama, još jedna izostavljena s dugog popisa bila je Olivia Colman, inače favorit sezone dodjela nagrada. Međutim, njen kolega iz Empire of Light, Michael Ward, nominiran je za najboljeg sporednog glumca.

Women Talking, koji prati zlostavljane žene iz izolirane menonitske kolonije, i popularni Knives Out nastavak Glass Onion, u potpunosti su isključeni uprkos tome što su svaki dobili četiri nominacije.

Zvijezde u usponu i rekorderi

Prvi put nominirani uveliko su zastupljeni na ovogodišnjoj ceremoniji, s 14 od 24 nominirana u kategorijama izvedbe koje su dobile svoju prvu nominaciju za Baftu Film, uključujući Farrella i Frasera.

Mandy Walker nominirana je za najbolju snimateljicu za svoj rad na Elvisu. Pobijedi li, postat će prva žena pobjednica u kategoriji. Sve nominirane u kategoriji za izvanredan prvijenac britanskog pisca, redatelja ili producenta su žene.

To su Charlotte Wells (za Aftersun), Georgia Oakley i Hélène Sifre (Blue Jean), Marie Lidén (Electric Malady), Katy Brand (Good Luck To You, Leo Grande) i Maia Kenworthy (Rebellion). U međuvremenu, nominacije za nagradu zvijezda u usponu, kojom se prepoznaju obećavajući mlađi talenti, objavljene ranije ove sedmice, uključuju Naomi Ackie, koja je glumila Whitney Houston u nedavnom biografskom filmu I Wanna Dance With Somebody.

Sheila Atim iz filma The Woman King, zvijezda Peaky Blinders Daryl McCormack i zvijezde Sex Education Aimee Lou Wood i Emma Mackey također su nominirane za zvijezdu u usponu.

Dodjela filmskih nagrada Bafta smještena je između dodjele Zlatnih globusa, koja je održana prošle sedmice, i dodjele Oscara, koja će se održati 12. marta, označavajući zaključak sezone dodjela nagrada.

Glumac Richard E Grant vodit će ovogodišnju ceremoniju, a ušao je u kožu prošlogodišnje voditeljice Rebel Wilson. Grant je nedavno i sam bio nominiran za Baftu 2019., za svoju izvedbu uz Melissu McCarthy u Can You Ever Forgive Me?

federalna.ba/BBC

filmovi nominacije BAFTA