Baerbock pozvala Izrael da pokaže suzdržanost i poduzme korake na deeskalaciji

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock pozvala je u utorak Izrael da pokaže suzdržanost i poduzme korake na deeskalaciji tokom humanitarne pauze u Pojasu Gaze.

"Prekid vatre, oslobađanje talaca, to je malo svjetla po prvi put, sada to moramo zajedno koristiti", izjavila je Baerbock na Berlinskom forumu za vanjsku politiku.

Ona je rekla da će Njemačka pojačati napore kako bi se omogućila daljnja isporuka humanitarne pomoći Gazi tokom humanitarne pauze.

"Gaza je najopasnije mjesto na svijetu za djecu, rekao je šef UNICEF-a prošle sedmice. To je realnost. Zato sada činimo sve da pomognemo posebno djeci. Ovo su navodno jednostavne stvari, ali za njih su potrebni dani pregovora", kazala je Baerbock i dodala:

"Izrael ne može imati koristi od više civilnih žrtava, patnje žena, djece, muškaraca i više tuge i bijesa u arapskom svijetu kao rezultat toga."

Ponovila je stav svoje vlade da Izrael ima pravo da se brani od Hamasa, ali je također podsjetila Tel Aviv na njegove obaveze prema međunarodnom humanitarnom pravu.

"Jasno stavljamo do znanja Izraelu da se civilne žrtve uvijek moraju izbjegavati u svakom trenutku", dodala je i upozorila na "opasnost prenošenja ovog sukoba na sljedeću generaciju".

Baerbock je rekla i da Njemačka očekuje od izraelske vlade da poduzme mjere za zaustavljanje nasilja doseljenika nad Palestincima na Zapadnoj obali.

"Pozivam Izrael da učini više kako bi spriječio ekstremističke doseljenike na Zapadnoj obali da koriste situaciju kako bi otjerali Palestince iz njihove domovine", rekla je njemačka ministrica.

Baerbock je podvukla potrebu za daljim naporima na deeskalaciji sukoba i oživljavanju razgovora za političko rješenje.

"Moramo razmišljati konkretno o putu ka dvodržavnom rješenju. Ne samo javno, možda uopšte ne javno, već u malim krugovima. Stvaranjem povjerenja, spremnošću da sagledamo nevolje drugog", rekla je Baerbock.

federalna.ba/AA

Njemačka Annalena Baerbock Palestinci
Njemačka
0 14.06.2024 13:32
EURO 2024 Njemačka igrači susreti statistika
0 14.06.2024 10:02
EURO 2024 Njemačka statistika
0 12.06.2024 09:15
Njemačka Evropsko nogometno prvenstvo stadioni
0 11.06.2024 09:34
Evropsko nogometno prvenstvo Njemačka favoriti
0 10.06.2024 11:21