Baerbock kritikovala papu Franju zbog Ukrajine
(Izvor: EPA-EFE/Filip Singer)

Baerbock kritikovala papu Franju zbog Ukrajine

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock kritikovala je izjavu poglavara Rimokatoličke crkve pape Franje o ukrajinskom ratu i poziv Ukrajini da sjedne za pregovarački sto s Rusijom.

„Stvarno ne razumijem ovo“, rekla je Baerbock za javni emiter ARD, upitana o nedavnom intervjuu pape Franje, u kojem je, kako se navodi, rekao da: "Ukrajina treba imati hrabrosti da podigne bijelu zastavu i pregovara."

Baerbock se prisjetila svojih posjeta ukrajinskim gradovima i razgovora sa žrtvama rata i rekla da prvo treba posjetiti linije fronta da bi se razumjela stvarnost ukrajinskog rata.

„Razumijete šta se tamo dešava kada vidite bombardovani vrtić, kada razgovarate sa ženama, kada razgovarate sa djecom čiji su prijatelji kidnapovani u istočnoj Ukrajini“, rekla je Baerbock, dodajući da se većina otete djece nije vratila uprkos naporima međunarodne zajednice.

“Onda se pitam, gdje je papa? Papa mora znati za te stvari”, rekla je ministrica. Navela je da zapadne zemlje treba da pokažu odlučnost i snažniju solidarnost sa Ukrajinom kako bi prisilile Rusiju da povuče trupe i okonča ovaj rat.

„Ako sada ne pokažemo snagu, onda neće biti mira“, rekla je Baerbock.

Izjavu pape Franje razjasnio je portparol Vatikana Matteo Bruni, direktor Kancelarije za štampu Svete Stolice, koji je rekao da njegove izjave imaju za cilj pozivanje na prekid vatre i pregovore, a ne poziv na predaju. Dodao je da se papa nada diplomatskom rješenju za pravedan i trajan mir.

Papa Franjo je tokom intervjua švajcarskoj TV stanici između ostalog rekao:

„Kada vidite da ste poraženi, da stvari ne idu dobro, potrebno je imati hrabrosti za pregovore. Možda se stidite, ali sa koliko smrti će se to završiti? Pregovarajte na vrijeme; tražite neku državu koja može posredovati. Danas, na primjer u ratu u Ukrajini, ima mnogo onih koji žele posredovati. Turska se ponudila za ovo. I drugi. Nemojte se stidjeti pregovarati prije nego što se stvari pogoršaju.”

federalna.ba/AA

Annalena Baerbock papa Franjo