Badnjević na sastanku s Bullockom predstavio novitete koje je IDDEEA BiH napravila

Badnjević na sastanku s Bullockom predstavio novitete koje je IDDEEA BiH napravila

Direktor Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) Almir Badnjević održao je danas sastanak s direktorom Kancelarije Ambasade SAD-a u Banjoj Luci Toddom Bullockom na kojem su predstavljeni noviteti koje je IDDEEA BiH napravila u proteklom periodu, sa posebnim osvrtom na digitalne inovacije. 

Badnjević je istakao važnost digitalnog potpisa te najavio uskoro predstavljanje digitalnog novčanika koji će dodatno poboljšati korisničko iskustvo.

- Digitalni potpis koji je IDDEEA BiH nedavno implementirala predstavlja jednu od osnovnih tehnoloških komponenti ovog sistema, a koji omogućava građanima da elektronski potpisuju dokumente i obavljaju poslove s državnim institucijama i privrednim subjektima na brz, efikasan i siguran način - naglasio je Badnjević.

Bullock je potcrtao važnost partnerstva između IDDEEA BiH i Sjedinjenih Američkih Država u poboljšanju sistema identifikacije i evidencije u Bosni i Hercegovini.

- Prva velika korist digitalnog potpisa za građane Bosne i Hercegovine je značajna ušteda vremena. Ovo posebno olakšava život ljudima koji žive u udaljenim područjima ili onima koji su mobilno ograničeni - kazao je Bullock.

Ovo partnerstvo i tehnološke inovacije koje su predstavljene na sastanku predstavljaju siguran korak ka modernizaciji sistema identifikacije i evidencije u Bosni i Hercegovini, što će rezultirati poboljšanim korisničkim iskustvom i olakšanjem života građanima, saopćeno je iz IDDEEA-e.

federalna.ba/Fena

Almir Badnjević IDDEEA BiH Todd Bullock
IDDEEA BiH digitalni identitet upozorenje
0 20.05.2024 08:55
Almir Badnjević vještačka inteligencija Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka
0 17.05.2024 11:19