Bachelet: Treba da se poštuje glas institucija koje rade na zaštiti ljudskih prava
(Izvor: FENA/Sektor za odnose s javnošću PSBiH)

Bachelet: Treba da se poštuje glas institucija koje rade na zaštiti ljudskih prava

Predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Lazar Prodanović i članovi komisije Marina Pendeš, Jakov Galić, Ljubica Miljanović, Munib Jusufović, Mirjana Marinković - Lepić i Zlatko Miletić razgovarali su danas s visokom komesarkom Ujedinjenih nacija (UN) za ljudska prava Michelle Bachelet, koja boravi u višednevnoj zvaničnoj posjeti BiH.

Visoka komesarka UN-a za ljudska prava interesovala se za stanje ljudskih prava u BiH, za napredak u procesu pomirenja, ukidanje diskriminacije i ustavne reforme s tim u vezi, kao i za ukupnu političku situaciju u zemlju, posebno u pogledu ispunjavanja evropskih standarda u procesu evropskih integracija Bosne i Hercegovine - saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Članovi Zajedničke komisije su, zahvaljujući se na posjeti visoke zvaničnice UN-a, u svojim izlaganjima konstatirali da proces pomirenja i suočavanja s posljedicama tragične prošlosti nije u dovoljnoj mjeri napredovao, kao i da lideri političkih stranaka, posebno vladajućih, trebaju pokazati više hrabrosti i političke volje kako bi se taj proces uspješno okončao.

Također su upozorili na činjenicu da BiH nije uspjela da implementira presude Evropskog suda za ljudska prava i ukloni diskriminatorne odredbe iz Ustava BiH, kao i na to da položaj pripadnika nacionalnih manjina treba da bude značajno poboljšan, posebno u pogledu ravnopravnog pristupa obrazovnom i zdravstvenom sistemu.

Izražavajući zabrinutost situacijom u BiH, visoka komesarka UN-a za ljudska prava naglasila je da je naša zemlja usvojila i prihvatila brojne međunarodne dokumente i standarde u oblasti ljudskih prava i da je, bez obzira na brojne izazove, potrebno da politički lideri pokažu više volje i da se fokusiraju na ispunjavanje obaveza što, kako je rečeno, može pozitivno uticati i na ubrzavanje procesa evropskih integracija naše zemlje.

Visoka komesarka apelovala je na parlamentarce da u najvišoj zakonodavnoj instituciji u BiH pokrenu dijalog o donošenju državnog zakona o zaštiti civilnih žrtava rata i torture, kao i izmjena i dopuna Zakona o Instituciji ombudsmena za ljudska prava BiH, kojima bi se osnažila ta institucija.

Prema riječima Bachelet, u BiH, kao i u svim drugim demokratskim zemljama svijeta, treba da se čuje i poštuje glas institucija i nevladinih organizacija koje rade na promociji i zaštiti ljudskih prava. 

Sastanku je prisustvovala i rezidentna koordinatorka UN za BiH Ingrid Macdonald, koja je naglasila da će kancelarija kojom rukovodi nastaviti da institucijama BiH pruža punu podršku u daljim aktivnostima na ispunjavanju standarda, zadataka i ciljeva u oblasti zaštite ljudskih prava - navodi se u saopćenju.

federalna.ba/Fena

Michelle Bachelet Ljudska prava
Ukrajina Rusija Michelle Bachelet hapšenja
0 05.07.2022 20:18
Michelle Bachelet Ljudska prava BiH
0 24.06.2022 14:15
Michelle Bachelet Visoko sudsko i tužilačko vijeće
0 23.06.2022 14:25
Tužilaštvo BiH Michelle Bachelet
0 22.06.2022 17:38
Šefik Džaferović Michelle Bachelet
0 21.06.2022 19:54
Ljudska prava
0 31.05.2022 16:12