Babis: Češku Republiku očekuju 'pakleni dani'
(Izvor: EPA-EFE/Szilard Koszticsak)

Babis: Češku Republiku očekuju 'pakleni dani'

Češka Republika mora pooštriti mjere u borbi protiv pandemije i spriječiti "katastrofu" u bolnicama u narednim sedmicama u zemlji koja se suočava s jednim od najviših stopa zaraze i smrtnosti od COVID-19, izjavio je u srijedu premijer Andrej Babis.

Ta zemlja izvijestila je o više d 15.000 novozaraženih s COVID-19 u utorak, što je najviša dnevna cifra zaraženih od 6. januara i najbrža je stopa širenja virusa u Evropi, sa zarazom po glavi stanovnika šest puta višom nego u susjednoj Njemačkoj u posljednje dvije sedmice.

Broj bolničkih pacijenata s COVID-19 koji su u ozbiljnom stanju porastao je na rekordnih 1.389, ostavljajući malo slobodnih bolničkih kreveta u zemlji od 10.7 miliona ljudi.

Neke bolnice morale su izmjestiti pacijente, dok je ministar zdravstva upozorio na rizik da bolnice postanu preopterećene u narednim sedmicama. Vlada razmatra da zatraži pomoć od Njemačke za neke pacijente.

Češka je izvijestila o ukupno 1,18 miliona zaraženih virusom i 19.682 preminulih od prvog slučaja zaraze prije skoro godinu dana.

Babis je kazao da je situacija teška.

- Pakleni dani su pred nama - izjavio je on na konferenciji za novinare.

Vlada bi tokom dana trebala održati razgovore o daljnjim mjerama. Babis je kazao da će ministarstvo zdravstva predložiti ograničenja, ali je odbio pružiti detalje.

Češka je u izvjesnoj mjeri u lockdownu od oktobra, dok se borila s drugim i trećim valom pandemije kada su velike tvornice bile zatvorene na nekoliko sedmica, teško naškodivši ekonomiji.

Restorani, fitness centri, pozorišta i ostali prostori za zabavu zatvoreni su, dok su samo prodavnice koje prodaju ključne robe otvorene.

Škole su zatvorene izuzev predškolskih institucija i prvih i drugih razreda. Babis je kazao kako cilj započinjanja povratka učenika u učionice u narednoj sedmici možda i nije više moguć, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

Češka