Babajide: Vrata Evrope širom otvorena, ali BiH mora uzvratiti opipljivim napretkom

Babajide: Vrata Evrope širom otvorena, ali BiH mora uzvratiti opipljivim napretkom

Izražena je volja evropskih partnera da pretpristupni pregovori s Bosnom i Hercegovinu 'počnu prije nego kasnije', ali Bosna i Hercegovina mora uzvratiti još bolje ključnim argumentom - potrebnim napretkom u reformama.

To je izjavio zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Adebayo Babajide, tokom panela "Bosna i Hercegovina i Evropska unija“ na današnjem Rose-Roth seminaru u Sarajevu čiji je organizator Parlamentarna skupština NATO-a, a domaćin Parlamentarna skupština BiH.

Babajide je kazao da je BiH napravila iskorak u reformama učinivši više za posljednja tri mjeseca nego u zadnje tri godine te stoga ne smije izgubiti dinamiku.

Navodi da je u izvještaju Evropske komisije zabilježeno da ipak nije riječ o 'revolucionarnoj dinamici' kao što situacija nije uljepšavana u tom izvještaju ni kad je riječ o  pojavama u Republici Srpskoj, što se između ostalog odnosi na prijetnje secesijom, koje ne smiju biti olako shvaćene te je EUFOR "važan kao sredstvo odvraćanja".

Kako je poručio, vrata Evropske unije su širom otvorena, ali Bosna i Hercegovina treba da uzvrati opiljivim napretkom u ispunjavanju 14 prioriteta Evropske komisije.

federalna.ba/Fena

Adebayo Babajide Delegacija EU u BiH