Avanturistički i adrenalinski turizam-rafting i kanu safari

Ovog petka u magazinu Natura najavljujemo Svjetsko prvenstvo u raftingu na Vrbasu i Tari. Trke na Vrbasu počinju danas  i to u disciplinama sprint, H2H i slalom, a 1. juna takmičenje u disciplini spust na rijeci Tari.Na ovom prvenstvu učestvuje 61 tim iz 22 države svijeta.Najbolji svjetski rafteri odmjeriće snagu i umijeće na našim rijekama i uživati u uzbudljivim brzacima i pejzažima koji oduzimaju dah. Najavljujemo i 7. Neretva Media regatu. Cilj održavanja regate je promocija prirodnih ljepota Konjica, kao i kulturno-historijske baštine ovog grada.

Zadovoljstvo nam je u program RFBiH podržati i jedinstvenu kampanju “ Sedmica istrazivanja na Neretvi”, koja će se održati od 28. juna do 3. jula 2022. godine, a koju organizuje međunarodna organizacija Riverwatch u partnerstvu sa Centrom za životnu sredinu.

Tim od preko 40 biologa, ekologa i naučnika iz Bosne i Hercegovine, regiona i cijele Evrope koji žele doprinijeti zaštiti rijeka sa aspekta nauke, boraviće u kampu na Neretvi i istraživaće biodiverzitet ovog jedinstvenog riječnog sistema na kojem je planirana izgradnja velikog broja hidroelektrana.Podaci koji će tim naučnika prikupiti tokom šestodnevnog boravka na ovoj rijeci pokazaće koje će jedinstvene vrste biti ugrožene ovim štetnim projektima i na koji način će oni uticati na biljni i životnjski svijet, ali i lokalno stanovništvo.

A cijelu priču će začiniti kanu safari na Trebižatu, jedinstveni doživljaj koji organizuje Udruga “ Tajna prirode” iz Čapljine.

 

Urednica i voditeljica Alma Jusubašić

Natura magazin
Natura magazin
0 13.05.2022 11:33
Natura magazin
0 29.04.2022 11:52
Natura magazin
0 22.04.2022 12:01
Natura magazin
0 18.03.2022 11:37