Prilog Velide Kulenović

Autobuska stanica vraćena u vlasništvo JKP “Zenicatrans-prevoz putnika” u stečaju

Sudsko vijeće Kantonalnog suda u Zenici potvrdilo je prvostepenu presudu Općinskog suda Zenica u slučaju “Autobuska stanica Zenica” od 17. marta ove godine, čime je ova presuda postala pravosnažna, a nekretnina ponovo postala vlasništvo JKP “Zenicatrans-prevoz putnika” u stečaju. Stečaj nad „Zenicatransom“ otvoren je 21. decembra 2020. godine, a tužba protiv Grada Zenica podnesena je Općinskom sudu šest mjeseci kasnije. Upravo zbog izuzimanja Autobuske stanice iz vlasništva, te izazivanja stečaja u ovom preduzeću kojem je grad bio osnivač, Kantonalni sud u Zenici vodi postupak protiv gradonačelnika Fuada Kasumovića i njegovih deset saradnika. Bivši radnici, koji su skoro godinu dana držali blokiranu stanicu, tvrdili su da je ona nezakonito izuzeta iz imovine. Autobuska stanica Zenica, sudskom presudom vraćena je u imovinu, odnosno stečajnu masu „Zenicatransa“ što je potvrdio stečajni upravnik Samir Sunulahpašić:

„Grad Zenica je preuzeo Autobusku stanicu, a mi smo 25. juna 2021.godine podnijeli tužbu radi ništavosti ugovora i pobijanja pravnih radnji. Ovim je dakle,okončan stečajni postupak i Autobuska stanica ulazi u stečajnu masu i služi kolektivnom namirenju povjerilaca.“

Bivši radnici „Zenicatransa“ koji su organizirali više puta štrajkove, a na kraju držali blokiranu autobusku stanicu, tvrdili su da je ova nekretnina nezakonito izuzeta, pa je ova presuda moralna satisfakcija, kaže Huso Sarvan, bivši radnik ovog preduzeća:

„Mi smo postupkom vraćanja, knjiženja imovine u Šljiviku, i vraćanjem Stanice u stečajnu masu ispunili svoj cilj. Jedan broj radnika je već otišao u penziju. Ovim se utvrdilo da su obični ljudi bili u pravu kad su tražili svoja prava koja će na kraju najvjerovatnije i ostvariti.“

Priznata potraživanja povjerilaca su skoro 10 miliona KM, a među njima su i radnička potraživanja. Prodajom ili iznajmljivanjem imovine radnicima će biti uvezan staž, kaže Sarvan.

„Svima će biti uplaćeni doprinosi. Svi će, oni koji su ostvarili pravo, moći otići u penziju, pa čak i oni kojima treba desetak godina, biće im uvezano ovih pet i po godina staža, pa smo što se tiče tog dijela zadovoljni. Što se tiče pokretanja nekog novog preduzeća, to je u nadležnosti Grada i mi tu ne možemo ništa uticati“ kaže Huso Sarvan.

Odbor povjerilaca, među kojima je najveći Porezna uprava Federacije BiH, po svemu sudeći pokrenuće novi sudski postupak protiv Grada Zenice, koji je protekle dvije godine iznajmljivao Autobusku stanicu privatnom preduzeću. Kantonalni sud u Zenici vodi postupak protiv gradonačelnika Fuada Kasumovića i njegovih deset saradnika kojih se tereti da su prouzrokovali stečaj,

te oštetili povjerioce izuzimanjem autobuske stanice i njenim upisom kao vlasništvo grada Zenice. Nažalost, Gradsko vijeće, nakon što je većinu dobila stranka „BH inicijativa“ predsjednika Fuada Kasumovića, nije prihvatilo prijedlog da se pomogne radnicima ovog preduzeća, koji su potom podnijeli tužbu kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona.