Austrija od 1. marta pooštrava kazne za prebrze vozače kojim će vozila biti oduzeta
(Izvor: Ilustracija/hallo-muenchen)

Austrija od 1. marta pooštrava kazne za prebrze vozače kojim će vozila biti oduzeta

Austrija od 1. marta pooštrava kazne za prebrze vozače. Takvim vozačima će biti oduzeta vozila.

Naime, u Austriji od 1. marta stupaju na snagu stroža pravila za prebrze vozače. Onima koji prekorače brzinu za najmanje 80 kilometara na sat u naselju ili 90 kilometara na sat izvan naselja može se oduzeti vozilo i prodati na aukciji.

Ako je vozač u prošlosti već bio kažnjen zbog prebrze vožnje, primjerice zbog sudjelovanja u ilegalnim utrkama, automobil mu se može oduzeti ako prekorači brzinu za više od 60 kilometara na sat u urbanim sredinama i 70 kilometara na sat izvan naseljenih područja.

"Postoji brzina kojom automobil postaje oružje. Tome ćemo sada stati na kraj i osigurati da se budućim prijestupnicima odmah i zauvijek oduzme oružje", rekla je ministrica prometa Leonore Gewessler.

Austrijska automobilska udruženja (ÖAMTC) sumnja u učinkovitost mjera i ima zakonske nedoumice.

"S jedne strane, ne postoje studije koje dokazuju da strože kazne više odvraćaju ljude od činjenja prekršaja od nižih. Osim toga, o tako drastičnim zadiranja u imovinu trebaju odlučivati ​​kazneni sudovi, a ne upravna tijela", objasnio je advokat ÖAMTC-a Matthias Wolf.

Ovom mjerom Austrija slijedi susjedne Italiju i Švicarsku. Posljednji put postrožila je kazne za prebrze vozače 2021. godine, kada je drastično povećala kazne i produžila trajanje oduzimanja vozačke dozvole.

federalna.ba/AA

Austrija kazna vozači
Srebrenica genocid u Srebrenici Beč Austrija Sevlid Hurtić
0 08.07.2024 18:02
EURO 2024 Austrija Ralf Rangnick
0 01.07.2024 21:08
Austrija Poljska EURO 2024
0 21.06.2024 20:11