Australski brod 'beskontatno' će istovariti 80 tona pomoći Tongi
(Izvor: EPA/CPL ROBERT WHITMORE/ADF HANDOUT)

Australski brod 'beskontatno' će istovariti 80 tona pomoći Tongi

Australski ratni brod, na kojem je dio posade zaražen koronavirusom, pristao je u srijedu u Tongu, dostavljajući vitalnu pomoć zemlji koja je pogođena vulkanom i cunamijem prema strogim Covid protokolima "bez kontakta".

Ministar zdravlja Tonge Saia Piukala rekao je da će posada  broda HMAS Adelaide slijediti drastične zdravstvene protokole kako bi osigurala da udaljeno pacifičko kraljevstvo ostane jedno od rijetkih mjesta na svijetu koje je bez  koronavirusa, izvještava AFP.

"Brod će pristati i neće biti nikakvih kontakata. Australci s broda iskrcat će svoj teret i isploviti iz luke", rekao je minisitar novinarima.

Brod Adelaide je raspoređen kao dio međunarodne pomoći nakon erupcije vulkana  15. januara koja je izazvala ogromne valove cunamija i prekrila otočnu državu otrovnim pepelom.

Ratni brod dopremio je oko 80 tona pomoći, uključujući vodu, medicinske komplete i inženjersku opremu.

Iako su svi članovi posade bili negativni prije polaska iz Brisbanea, dužnosnici u Canberri u utorak su rekli da su na brodu otkrivena 23 slučaja koronavirusa. Do srijede se broj zaraženih članova posade povećao na 29.

Posada broda od preko 600 osoba potpuno je vakcinisana, a australske vojne snage saopćile su u utorak da su prva 23 pacijenta bila asimptomatska ili sa blagim simptomima.

Rečeno je da brod ima bolnicu s 40 kreveta, uključujući operacijske sale i odjel intenzivne njege.

Ministar Piukala je rekao da se beskontaktni protokoli primjenjuju na sve transporte pomoći, uključujući i one na brodu HMAS Adelaide, što znači da će sva roba iskrcana iz stranih aviona ili brodova biti ostavljena u izolaciji tri dana prije nego što će je obraditi Tongani.

Na brodu je, između ostalih dopremljenih potrepština, oko 250.000 litara vode, i prijenosni kompleti za testiranje na terenu koji se sada mogu istovariti.

"To možemo učiniti na beskontaktni način, poprskati dopremljenu pomoć, tako da je šansa za prenošenje virusa očito zanemariva", rekao je u utorak australski ministar odbrane Peter Dutton.

federalna.ba/Fena

Australija Tonga pomoć