Australijsko ministarstvo zdravlja prekida reklamiranje preko Facebooka
(Izvor: Ilustracija)

Australijsko ministarstvo zdravlja prekida reklamiranje preko Facebooka

Australijsko ministarstvo zdravlja saopštilo je danas da više neće objavljivati reklame preko Facebooka kao odgovor na mere te društvene mreže koja blokira vesti iz protesta zbog vladinog predloga zakona.

Ovo je objavljeno u trenutku kada Australija pokreće kampanju vakcinacije protiv Covida-19 za čije promovisanje je vlada uložila oko 16,5 miliona eura u nastojanju da se suprotstavi teorijama zavjere i antivakserima.

Ministar zdravllja Greg Hunt rekao je juče da će njegovo ministarstvo nastaviti da finansira tu kampanju oglašavanja ali ne preko Facebooka.

"Sva naša sredstva biće upotrebljena", rekao je Hunt. On je ipak rekao da će njegovo ministarstvo nastaviti da objavljuje druge informacije preko Facebooka ali neće ga koristiti za reklamiranje.

Australija je u sukobu sa Facebookom oko nacrta zakona prema kome želi da primora tehnološke gigante da plaćaju medijima za prenošenje njihovog sadržaja. Facebook se tome čvrsto usprotivio u četvrtak i kao mjeru odmazde blokirao je sadržaje vijesti na svojoj platformi.

Nekoliko zvaničnih stranica hitne službe privremeno su bile blokirane što je izazvalo veliko protivljenje.

Prijedlog zakona treba da bude podnesen ove sedmice Parlamentu. Facebook će ipak nastaviti da pregovara sa grupama za medije u Australiji i sa vladom u nastojanju da nađe rješenje.

Ovaj postupak Facebooka u kontrastu je sa stavom Googlea koji je postigao sporazume sa medijskim grupama, među kojima su News Corp. Ruperta Murdocha i Guardian.

federalna.ba/Beta

Australija Facebook
Australija Facebook google medijska revolucija
0 26.02.2021 09:54
Australija zakon Facebook google
0 25.02.2021 07:48
Katar Australija CONMEBOL sport fudbal nogomet koronavirus Covid19 pandemija virus
0 23.02.2021 20:53
Australija demonstracije Covid19 vakcina
0 20.02.2021 16:14