Australijski premijer odbio javno da interveniše za Assangea
(Izvor: EPA/PAUL BRAVEN)

Australijski premijer odbio javno da interveniše za Assangea

Australijski premijer Anthony Albanese odbacio je danas pozive da javno zatraži od SAD da odustanu od sudskog gonjenja osnivača WikiLeaksa i australijskog državljanina Juliana Assangea.

Australijska vlada je pod rastućim pritiskom da interveniše u tom slučaju od kada je britanska vlada prošle sedmice naložila izručenje Assangea SAD-u da odgovara za optužbe o špijunaži. Pristalice Assangea i njegovi advokati kažu da je njegovo djelovanje zaštićeno američkim Ustavom i odredbama o slobodi medija.

Albanese koji je došao na vlast na izborima prije mjesec dana odbio je da kaže da li je razgovarao sa predsjednikom SAD Joseph Biden o tom slučaju. "Neki ljudi misle da ako napišeš stvari velikim slovima na Twitteru i staviš znak uzvika one time nekako postaju važnije. Ne postaju", rekao je Albanese novinarima.

"Namjeravam da vodim vladu koja se diplomatski i na odgovarajući način odnosi prema svojim partnerima", dodao je australijski premijer.

Britanska ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel potpisala je prošle sedmice naređenje o izručenju što je uslijedilo poslije presude britanskog suda u aprilu da Assange može biti poslat u SAD koje ga traže da odgovara za optužbe o špijunaži. On može da dobije do 175 godina zatvora zbog objavljivanja od 2010. godine više od 700.000 povjerljivih dokumenata o američkim vojnim i diplomatskim aktivnostima posebno u Iraku i u Afganistanu.

Pedesetogodišnji Assange nalazi se u londonskom zatvoru Belmarche od 2019. godine kada je uhapšen zbog kršenja uslovnog puštanja na slobodu u odvojenom pravnom slučaju. Prije toga proveo je sedam godina u ambasadi Ekvadora u Londonu.

Australijski državni tužilac Mark Dreyfus i ministarka spoljnih poslova Penny Wong odgovorili su na odluku britanskog suda navodeći da je slučaj Assangea suviše dugo trajao i da treba da bude okončan.

Oni su rekli da će nastaviti da iznose taj stav vladama Britanije i SAD ali u njihovom zajedničkom saopštenju nisu išli toliko daleko da otvoreno pozovu SAD da odustanu od tog slučaja.

Američki tužioci rekli su da je Assange pomogao obavještajnoj analitičarki američke vojske Chelsey Manning da ukrade tajne diplomatske depeše i vojne dokumente koje je WikiLeaks kasnije objavio čime je izazvan rizik za mnoge živote.

Assangeovi advokati će podnijeti žalbu na odluku britanske vlade o izručenju čime postupak može da se produži mjesecima, možda i godinama, navodi AP.

Assangeova supruga Stella Assange rekla je da se njen suprug sudski goni zbog otkrivanja ratnih zločina i zloupotrebe vlasti.

federalna.ba/Beta

Anthony Albanese Julian Assange
Julian Assange
0 18.07.2022 18:14
Julian Assange izručenje SAD
0 17.06.2022 11:52
laburisti Anthony Albanese Australija Scott Morrison
0 21.05.2022 17:12
Velika Britanija Julian Assange SAD
0 20.04.2022 12:37
Julian Assange
0 23.03.2022 07:53