Australija će nastaviti s ubijanjem divljih konja iz helikoptera
(Izvor: Ilustracija/huffpos)

Australija će nastaviti s ubijanjem divljih konja iz helikoptera

Australijske lokalne vlasti odobrile su danas nastavak ubijanja divljih konja u jednom od najvećih nacionalnih parkova u zemlji, kao mjeru koja se smatra neophodnom da se zaštiti flora i fauna ali koja također rizikuje da izazove polemiku.

Oko 19.000 divljih konja, nazvanih 'brambi' u Australiji živi u nacionalnom parku Kosciuszko na jugoistoku zemlje. Vlasti australijske države New South Wales hoće da smanje taj broj na 3.000 do sredine 2027. godine.

Čuvari parka već ubijaju divlje konje na terenu sa vatrenim oružjem ili zamkama, ili ih prebacuju drugdje. Ali prema ministrici za životnu sredinu Penny Sharpe, te mjere više nisu dovoljne.

"Autohtone vrste su na putu izumiranja i cijeli ekosistem je ugrožen, zbog pretjeranog broja divljih konja", rekla je ministrica i dodala da treba da se djeluje.

Vlasti smatraju ove konje štetnim životinjama jer povećavaju eroziju tla, ubijaju vegetaciju koju pasu ili gaze. Oni također izazivaju eroziju tla, takmiče se sa drugim životinjama za hranu i skloništa i onečišćavaju mjesta za vodu.

"Nije to bila laka odluka, niko ne želi da ubija te divlje konje, rekla je Sharpe.

Metoda ubijanja iz helikoptera već je kratko primjenjena 2000. godine, i tada je više od 600 divljih konja ubijeno u tri dana. Ali lokalne vlasti su tada prestale zbog protivljenja javnog mnjenja.

Protivnici ubijanja kažu da su konji dio australijskog nacionalnog identiteta.

Australija ima do 400.000 divljih konja prema Vijeću za invazivne vrste, australijske nevladina organizacija koja je danas pozdravila odluku države New South Wales.

Broj brambija u toj australijskoj državi trenutno raste po stopi od 15 do 18 posto godišnje, što je daleko više od broja konja eliminisanih trenutnim metodama, rekao je portparol te organizacije.

federalna.ba/Beta

Australija ubijanje divlji konji