Attal najavio pripremu novog zakona za bolju zaštitu francuskih poljoprivrednika
(Izvor: Fena/Platforma X)

Attal najavio pripremu novog zakona za bolju zaštitu francuskih poljoprivrednika

 Francuska vlada do ljeta će pripremiti novi zakon za bolju zaštitu prihoda poljoprivrednika i jačanje njihove pozicije u pregovorima s maloprodajnim i potrošačkim firmama, izjavio je u srijedu premijer Gabriel Attal.

Attal je najavio u svom najnovijem govoru ažuriranje takozvanog Egalim zakona u cilju ublažavanja napetosti s ljutitim poljoprivrednicima, uoči godišnjeg Salon de l'Agriculture - poljoprivrednog sajma koji počinje ovog vikenda.

Iako se neke lokalne pritužbe razlikuju, protesti farmera koji su također zabilježeni u drugim evropskim zemljama, među kojima su Belgija, Grčka i Njemačka, razotkrili su napetosti oko utjecaja napora EU da se uhvati u koštac s klimatskim promjenama na poljoprivredu, kao i otvaranja vrata jeftinom ukrajinskom uvozu kako bi se pomoglo u ratnim naporima Kijeva.

U Francuskoj su farmeri uglavnom obustavili proteste, nakon višesedmičnih akcija koje su uključivale blokiranje autoputeva, nakon što je Attal 1. februara obećao nove mjere.

Farmeri koji kažu da nisu dovoljno plaćeni i da su zagušeni porezima, zelenim pravilima i suočeni s nelojalnom konkurencijom iz inostranstva, vrše, međutim, pritisak na vladu da pokaže prve rezultate vanrednih mjera prije sajma.

Predsjednik Emmanuel Macron i njegova vlada također su oprezni zbog sve veće podrške poljoprivrednika krajnjoj desnici uoči evropskih izbora u junu, prenosi AFP.

federalna.ba/Fena

Emmanuel Macron poljoprivrednici Gabriel Attal Francuska