Atletičar Stefan Ćuković srušio je državni rekord star 42 godine

Bosna i Hercegovina zemlja je velikih talenata. Primjer je mladi atletičar Atletskog kluba Sarajevo i bh. reprezentativac Stefan Ćuković.

Stefan Ćuković oborio je na mitingu u Beogradu dvoranski rekord Bosne i Hercegovine na 1.500 metera koji je postavio slavni Vinko Pokrajčić davne 1979. godine u Beču.

“Ja sam od početka htio da krenem jače, ali sam se čuvao za drugi dio trke, gdje sam pratio ritam takmičara iz Bugarske i Srbije. Pojačao sam ritam u finišu. Malo sam izgubio snagu, ali sam ipak oborio rekord”.

Ćuković je trku istrčao u vremenu 3 minute, 47 sekundi i 47 stotinki, osvojivši tako treće mjesto, što je bilo dovoljno da obori rekord star 42 godine.

“U prvom trenutku nisam ni znao koliko sam istrčao, ali poslije kada mi je trenerica saopštila rezultat, osjećaj je bio izvanredan”.

Direktorica Atletskog kluba Sarajevo i Ćukovićeva trenerica Vahida Kozić ističe da samo rad u klubovima i Atletskom savezu nije dovoljan te da ‘kraljica sportova’ zaslužuje veću podršku: “Svi klubovi imaju dosta mladih atletičara, roditelji prepoznaju vrijednost

atletike. Međutim, kada dođete na jedan nivo da je potrebno tog mladog atletičara ili talenta prevesti u neki vrhunski rezultat, tu dolazimo do problema”

Jedan od najvećih potencijala bosanskohercegovačke atletike otkrio nam je kakvi su mu planovi za budućnost, kao i zašto se odlučio baš za atletiku.

“Prvo sam, kao i svaki dječak, prvo trenirao fudbal, ali onda se rodila ljubav prema atletici, pogotovo za disciplinom 1.500 metara, gdje sam osjetio da bih mogao nešto da napravim. Svakako je ovo što sam u dvorani napravio dobar pokazatelj da bih ja mogao i na otvorenom da istrčim veoma kvalitetno vrijeme”.

Stefanu želimo mnoštvo medalja zlatnog sjaja kao i uspješan nastavak karijere.

federalna.ba

Stefan Ćuković
Stefan Ćuković atletika rekord
0 25.02.2021 13:58