videoprilog Aldijane Guhdija (Federacija danas)

“Atelje na broju 19”

“Atelje na broju 19” naziv je izložbe koja će biti otvorena u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine. Riječ je djelima četiri vrlo značajna bosanskohercegovačka umjetnika - Marija Mikulića, Ismeta Mujezinovića, Romana Petrovića i Todora Švrakića. Ovo su umjetnici koji su svojim stvaranjem oblikovali razvoj likove scene u Bosne i Hercegovine, te s pravom spadaju u imena likovnog umjetničkog naslijeđa. 

Iako se različite ideje i umjetničke vizije nastale u različitim vremenima mogu vidjeti na ovoj postavci, postoji nešto što vezuje ova četiri velika umjetnička imena. Riječ je upravo o ateljeu na broju 19 u današnjoj Ulici Ferhadija u kojem su upravo stvarali svoja najbolja i najreprezentativnija djela. Bilo da su na slikama portreti ljudi koji su nešto značili za grad ili čak samo pogled koji se pruža kroz prozor atelja, ova djela pričaju jednu posbenu priču o Sarajevu i na neki način prava su razglednica grada.

“Koncept izložbe bio je da se prikaže taj jedan život koji umjetnik vodi, srastao sa svojim ateljeom, da se prikažu vizure Sarajeva, pogledi sa tog prostora, sa tog ateljea, da se prikaže život na sarajevskim ulicama”, objašnjava Aida Šarac-Berbić, autorica postavke.

Na inicijativnu sina Marija Mikulića, u maju ove godine postavljena je spomen-ploča ispred Ateljea 19 da bi se označilo ne samo mjesto stvaranja već i da bi se skrenula pažnja na umjetnike koji su ostavili trag i na likovnoj sceni i u historiji grada. 

“Potrebno je da označimo mjesta gdje su umjetnici poput ova četiri stvarali, gdje su provodili svoje vrijeme, bili kreativni i dali svoj doprinos Sarajevu, BiH i šire kroz svoju umjetnost”, kaže Dragana Brkić-Hodak, autorica postavke.

Djela na postavci su dijelom fundusa Umjetničke galerije BiH kao i privatne kolekcije porodice Mikulić i za posjetioce ostaje otvorena do 25. septembra.

federalna.ba

Atelje na broju 19 Marijo Mikulić Ismet Mujezinović Roman Petrović Todor Švrakić izložba Umjetnička galerija BiH
Sedam slika Srebrenice izložba Mušo Šahman
0 26.02.2024 21:54
Robert Pauletta Umjetnička galerija BiH Sarajevska zima
0 23.02.2024 22:35
Umjetnička galerija BiH Robert Pauletta slikar
0 20.02.2024 10:57
Umjetnička galerija BiH Krik Kemal Hromić
0 16.02.2024 13:39
Fasade i interijeri gradova svijeta Sarajevo izložba
0 15.02.2024 21:16