AstraZeneca je sigurna vakcina poručuju iz Instituta za javno zdravstvo RS
(Izvor: Arhiva)

AstraZeneca je sigurna vakcina poručuju iz Instituta za javno zdravstvo RS

Vakcina Astra Zeneca je bezbjedna i sigurna, prošla je kontrolu Evropske agencije za lijekove (EMA), kao i kontrolu zemlje proizvođača, ali okolnih zemalja koje je koriste, rekao je novinarima u Banjaluci direkttor Instituta za javno zdravstvo RS, Branislav Zeljković.

''Pojedine zemlje su uvele kao preporuku da se mlađi od 60 godina ne vakcinišu zbog određenih neželjenih dejstava, međutim, Evropska agencija za lijekove kao i Svjetska zdravstvena organizacija će zauzeti zvaničan stav u vezi sa tim,'' kaže Zeljković.

On ističe da je AstraZeneca vakcina sigurna koja ima sve potrebne dozvole kao i kontrolne nalaze laboratorije Agencije za lijekove BiH.

''Na taj način, njena upotreba je sasvim bezbjedna. Dom zdravlja Banjaluka je na ovaj način želio da pokaže upravo to, da sve osobe koje prime ovu vakcinu su bezbjedne,'' poručio je Zeljković.

Pojašnjava da reakcije organizma zavise od osobe do osobe, ali da je tako sa svakom vakcinom bez obzira da li je to u pitanju vakcina protiv virusa korona ili bilo koje druge zarazne bolesti.

''Moramo biti svjesni činjenice da je u ovom trenutku najveća korist upravo zaštita osobe od mogućnosti razvijanja teže kliničke slike", naglasio je Zeljković.

Podsjećamo, danas je počela vakcinacija za lica starija od 65 godina bez prethodnog zakazivanja u hali ''Velesajma'', gdje je na raspolaganju vakcina proizvođača AstraZeneca.

federalna.ba/Lejla Džin

AstraZeneca Institut za javno zdravstvo RS
Institut za javno zdravstvo RS PCR aparat
0 25.01.2022 17:23
AstraZeneca omikron soj efikasnost
0 23.12.2021 09:56
AstraZeneca krvni ugrušci
0 02.12.2021 09:14
Velika Britanija AstraZeneca Covid19
0 30.10.2021 12:44