Assange na meti progona zbog objavljivanja imena izvora informacija
(Izvor: EPA-EFE/MATTEO CORNER)

Assange na meti progona zbog objavljivanja imena izvora informacija

Osnivač "WikiLeaksa" Julian Assange nalazi se na meti krivičnog progona zbog objavljivanja imena izvora, a ne njegovog političkog mišljenja, izjavili su danas advokati koji zastupaju SAD u procesu zahtjeva za njegovo izručenje. Američko tužilaštvo traži izručenje Assangea kako bi se suočio sa procesom u vezi sa objavom velike količine povjerljivih dokumenata američke vojske i diplomatske prepiske. Tužilaštvo tvrdi da su time ugroženi životi agenata i da nema nikakvog izgovora za njegovo djelo.

Assangeovi advokati su u obraćanju Višem sudu u Londonu izjavili da je slučaj protiv njega politički motivisan i tvrde da je on na meti jer je objelodanio "zločine na državnom nivou". Međutim, advokati SAD danas tvrde da je krivično gonjenje Assangea zasnovano na vladavini prava i dokazima.

"Možda je krivično gonjenje optuženog bez presedana, ali ono što je on učinio nije. Asanž je nasumično i svjesno objavio svijetu imena pojedinaca koji su djelovali kao izvori informacija za SAD. To su sušte činjenice koje odvajaju njegovu poziciju od `New York Timesa` i drugih sličnih medija. To je ono što formira objektivnu osnovu za krivični progon i to je ono što ga odvaja, a ne njegova politička mišljenja", naglasila je advokat Claire Dobin u obraćanju sudu u Londonu.

Assange danas ponovo nije bio u sudu niti je proces posmatrao putem video-veze, jer se ne osjeća dobro.

Amerika traži Assange (52) prema 18 tačaka optužnice povezanih sa njegovim objavljivanjem povjerljivih dokumenata američke vojske i diplomatske prepiske. Sud je u januaru 2021. godine donio odluku da Assange ne treba da bude izručen, zbog njegovog zdravlja, jer bi postojao rizik od samoubistva, ukoliko bi bio smješten u zatvor sa maksimalnim mjerama obezbjeđenja.

Viši sud je poništio tu odluku nakon žalbe američkih vlasti, koje su dale niz garancija u vezi sa tretiranjem Assangea.

federalna.ba/Srna

Julian Assange SAD izručenje