Kampanja je predstavljanje kandidata, ne navođenje na upotrebu sile

Počelo je štampanje glasačkih listića za opće izbore u Bosni i Hercegovini koji će biti održani 2. oktobra. Građani će glasati za kandidate na više nivoa - za Predsjedništvo BiH, Parlamentarnu skupštinu BiH, entiteske parlamente i za kantonalne skupštine.

O općim izborima, procedurama, kršenjima propisa i kampanji koja je preuranjeno počela – za Dnevnik 3 je govorio Suad Arnautović, predsjednik Centralne izborne komisije BiH.

Počelo štampanje glasačkih listića za Opće izbore 2022.

Štampanje glasačkih listića za Opće izbore u Bosni i Hercegovini zakazane za 2. oktobar ove godine, počelo je danas u kompaniji "Unioninvestplastika“ u Vogošći. Predsjednik Centralne izborne komisije(CIK) BiH Suad Arnautović je izjavio novinarima da je kompanija "Unioninvestplast...

Liste su ovjerene, njih 822, kazao je Arnautović. Kao jedan od najčešćih problema, istakao je to da stranke griješe u redanju kandidata muškog i ženskog spola.

Što se predizborne kampanje tiče, koja bi trebala početi 2. septembra, Arnautović ističe kako je sve to izmješteno na društvene mreže – ali da to zakon nije pratio. Zakon kaže, objašnjava on, da je zabranjeno plaćeno vođenje izborne kampanje. On podsjeća kako sa Facebookom imaju sporazum – postoje zapisi sponzoriranih oglasa. CIK BiH i  Sud BiH su stekli veliko iskustvo na lokalnim izborima i sad se rutinski to vodi.

Novina je da su povećane sankcije – dodaje Arnautović i upozorava kako ovakvo ponašanje političkih subjekata pokazuje javašluk i odnos prema pravnoj državi: “Ako je nešto zabranjeno, onda je zabranjeno”. Predsjednik CIK-a BiH navodi slučaj u kojem je oglas plaćen 5 dolara – a kazna je bila 1.000 maraka.

Što se tiče nametanja izmjena Izbornog zakona, potez Christiana Schmidta je malo zakasnio – većinom se izmjene tiču kampanje, ali ostaje žal što to parlament nije uradio i što izmjene nisu sveobuhvatne.

Govoreći o zvaničnicima koji su na vlasti i koji imaju na raspolaganju budžetski novac za predizbornu kampanju, Arnautović je istakao kako sad moraju imati podatak koliko je imenovanih funkcionera pod 24-satnom zaštitom. Stručna služba će pribaviti podatke o tome - mora se znati ide li na državni posao ili stranački skup.

U biračkim odborima će biti uveden red – svaki politički subjekt treba biti predstavljen, kaže Arnautović: “Ali - ne možete biti predstavljeni duplo, i kao član stranke i kao član koalicije. Ovim izmjenama Izbornog zakona definirano je lažno predstavljanje. Schmidt traži da se taj pojam istraži, da se ne može desiti da stranka sa članovima odbora prodaje mjesto drugoj stranci”. Arnautović pojašnjava da će stranka morati imati u tom mjestu općinski odbor ili kandidatsku listu.

Kad je o kažnjavanju riječ, Arnautović kao novinu ističe da će u slučaju kršenja zakona biti kažnjen i član biračkog odbora i politički subjekt koji ga je predložio.

Arnautović naglašava kako su Schmitovom odlukom sada definirani govor mržnje, zloupotreba javnih resursa i lažno predstavljanje.

Predsjednik CIK-a BiH Suad Arnautović je uputio i apel - izborna kampanja podrazumijeva upoznavanje birača sa programom i kandidatima, a ne navođenje na upotrebu sile.

federalna.ba

Suad Arnautović CIK BiH SIP BiH Dnevnik 3
Dnevnik 3 Dnevnik FTV
0 29.11.2022 23:10
Dnevnik FTV Dnevnik 3
0 28.11.2022 23:30
Dnevnik 3
0 27.11.2022 23:01
Dnevnik 3 Dnevnik FTV
0 27.11.2022 00:09
Suad Arnautović CIK BiH Bratunac
0 26.11.2022 18:00
Dnevnik 3
0 26.11.2022 00:19