Arnaut: Sastanci u Berlinu obilovali su suštinskim temama

Arnaut: Sastanci u Berlinu obilovali su suštinskim temama

Zvanična posjeta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića SR Njemačkoj upriličena tokom protekla dva dana je potvrda da svjedočimo potpuno novom kvalitetu i zamahu u odnosima sa državom koja je ključni saveznik Bosne i Hercegovine, kako na našem putu ka Evropskoj uniji tako i prema NATO savezu, ocijenio je ambasador BiH u Berlinu Damir Arnaut.

- Dva su faktora koja ovo potkrjepljuju: kontinuitet suštinskog djelovanja, te diplomatski signali. Po pitanju kontinuiteta, ovo je druga posjeta dr. Bećirovića Berlinu u samo pet mjeseci. Oba puta se susreo sa kancelarom Scholzom. U decembru je održao i zvaničan sastanak sa ministrom odbrane Pistoriusom, a ovaj put sa predsjednikom Steinmeirom. U međuvremenu se u Sarajevu ponovo susreo sa ministrom Pistoriusom, a potom i sa ministricom vanjskih poslova Baerbock, te brojnim drugim njemačkim zvaničnicima i članovima Bundestaga - naveo je Arnaut na društvenim mrežama.

Kako kaže Arnaut, svi sastanci, a pogotovo ovi u Berlinu, obilovali su suštinskim temama, sa fokusom na iznalaženje rješenja: od zaštite stabilnosti i sigurnosti Bosne i Hercegovine u svjetlu malignog ruskog uticaja, preko značaja, za brojne bh. građane u ovoj zemlji, što bržeg usvajanja izmjena njemačkog zakona o državljanstvu, neophodnih reformi za otvaranje pregovora sa EU, modaliteta daljeg napretka na NATO putu, jačanja kapaciteta, kako ljudskih tako i materijalnih, misije EUFOR-a, konkretnih ekonomskih projekata, potrebe zaštite ingerencija OHR-a i Ustavnog suda BiH, pa sve do uzajamne podrške u međunarodnim institucijama, uključujući unutar UN-a.

Kada su diplomatski signali u pitanju, oni su za netrenirano oko naizgled simbolični, ali su od jednake suštinske važnosti kao i ovaj kontinuitet. Prvenstveno, izuzetno su rijetke zemlje čiji državnici dobiju priliku u tako kratkom roku dva puta posjetiti Berlin i oba se puta susresti sa kancelarom, koji se pored obaveza prema blizu 90 miliona svojih građana svakodnevno bavi njemačkim nastupom na kriznim žarištima širom svijeta.

- Kada se to omogući jednom državniku iz Bosne i Hercegovine, uprkos našem kompleksnom ustavnom ustrojstvu, onda je to nesumnjiv signal da se na taj odnos gleda sa stanovišta strateškog partnerstva. S tim u vezi, danas okončana posjeta je prva u istoriji odnosa između naše dvije zemlje u kojoj je sam predsjedavajući Predsjedništva BiH pozvan u zvaničnu posjetu SR Njemačkoj. Također je prva u istoriji tih odnosa tokom koje je doček uz vojne počasti upriličen u sjedištu šefa države, umjesto šefa vlade - ističe Arnaut.

Po njegovim riječima, tome je neophodno dodati i druge, još suptilinije signale, poput činjenice da je predsjednik Steinmeier inicirao privatni, tête-à-tête, susret prije sastanka sa delegacijama koji nije bio predviđen protokolom. Šta više, kancelar Scholz je, opet mimo protokola, odlučio kompletan sastanak sa dr. Bećirovićem u trajanju od preko sat vremena održati nasamo u svom uredu.

- Takva praksa je jako rijetka, i ona bez izuzetka signalizira izuzetno pozitivan odnos prema temama za diskusiju, ali i povjerenje prema sagovorniku. U konačnici, puno naših građana mi je reklo da su bili ponosni u ovim danima gledati bosanskohercegovačku zastavu širom Berlina, kako ispred institucija SR Njemačke, tako i u koloni zvaničnih vozila njemačke Vlade. Predsjednička posjeta je kruna diplomatskog djelovanja. Zadovoljstvo je dogovoriti i organizovati već drugu u pet mjeseci, pogotovo zvaničnu i na ovakvom nivou. A s obzirom na taj novi kvalitet u odnosima između Bosne i Hercegovine i SR Njemačke, znam da ih još predstoji - kaže Arnaut.

federalna.ba/Fena

Denis Bećirović Njemačka