5 miliona je malo da bi se dopustilo da postanemo dodatno zemlja slučaj

Hrvatske stranke su usaglasile stav o izmjenama Izbornog zakona i njihov stav je će, ukoliko ne dođe do tih izmjena po njihovom principu, najvjerovatnije bojkotovati izbore.

Zastupnik Naše stranke u Zastupničkom domu PSBiH Damir Arnaut kaže kako je demokratsko pravo da oni ne učestvuju na izborima, ako pod tim misle na ono što je opozicija radila u Srbiji: "I vidjela je opozicija u Srbiji u suštini koliko je to neproduktivno. Ukoliko pod tim misle da će preduzeti određene aktivnosti unutar institucija BiH da zaustave održavanje izbora kao takvih, to je ne samo nezakonito, to je čista antidejtonska aktivnost i tu bi Christian Schmidt zaista imao posla. U svakom slučaju, kako ja sada stvari vidim, sa pravne ali i praktične perspektive, CIK ima obavezu da raspiše izbore najkasnije pet mjeseci prije njihovog održavanja. U roku 15 dana nakon toga po zakonu je neophodno obezbijediti novac. U praktičnom smislu CIK je u više navrata istakao da namjerava raspisati izbore u zakonskom roku. Isto tako su istakli da, ukoliko budžet ne bude usvojen do tada, dovodi se u pitanje mogućnost održavanja izbora". 

Podsjeća da smo 2020.  imali sličnu situaciju kad su izbori pomjereni. 

"Ukoliko to urade, onda je zaista neophodno da međunarodna zajednica osigura novac za izbore. Ovdje su uložene milijarde i milijarde međunarodne zajednice, ali puno toga je otišlo kroz ove koruptivne aktivnosti. Pet miliona eura, koliko košta održavanje izbora, izuzetno je mala stavka da bi se dopustilo da postanemo dodatno zemlja slučaj, a da ovi isti ostanu na vlasti. Sve tri stranke, SDA, HDZ, SNSD bi od toga profitirale", zaključio je Arnaut u Plenumu.

federalna.ba

Damir Arnaut Plenum
Plenum Zlatko Miletić Nenad Stevandić Krešo Beljak
0 16.05.2022 22:06
Dobrovoljačka Dobrovoljačka ulica Damir Arnaut
0 12.05.2022 17:08
Plenum Zlatko Hadžidedić Neven Anđelić Srđan Perišić
0 09.05.2022 22:11
Branko Perić Arben Murtezić Ivana Korajlić Plenum
0 25.04.2022 22:11