Armenski premijer Pashinyan: U sukobima s Azerbajdžanom poginulo 49 ljudi
(Izvor: Karen Minasyan/AFP/Getty Images)

Armenski premijer Pashinyan: U sukobima s Azerbajdžanom poginulo 49 ljudi

Armenski premijer Nikol Pashinyan izjavio je da se intenzitet sukoba s Azerbajdžanom jutros smanjio, te da je, prema podacima Ministarstva odbrane Armenije, do sada poginulo 49 osoba.

U obraćanju armenskom parlamentu Pashinyan je govorio o posljednjim sukobima na azerbajdžansko-armenskoj granici.

Naveo je da se ne slažu s pristupom Azerbajdžana sporazumima postignutim u novembru 2020.

Ističući kako je intenzitet sukoba jutros smanjen, Pashinyan je rekao: "Prema podacima Ministarstva obrane Armenije, do sada imamo 49 poginulih, ali to nije konačna brojka."

Pashinyan je naveo da je armensko Vijeće sigurnosti zasjedalo tokom noći i održavalo konsultacije do jutarnjih sati.

Ističući da je kao rezultat sastanka armenska vlada odlučila podnijeti službeni zahtjev Organizaciji ugovora o kolektivnoj sigurnosti (CSTO), Pashinyan je rekao da će pružiti ažurirane informacije o broju onih koji su izgubili živote u sukobima nakon nekog vremena.

U saopćenju armenske vlade navodi se da je Pashinyan telefonom razgovarao s iranskim predsjednikom Ebrahimom Raisijem o sukobima na azerbajdžansko-armenskoj granici.

Azerbejdžan: Armenija nastoji odgoditi potpisivanje mirovnog sporazuma

Redovnim otvaranjem vatre na azerbejdžanske položaje na granici, Armenija nastoji odgoditi potpisivanje mirovnog sporazuma, izjavio je u utorak zvaničnik azerbejdžanskog ministarstva odbrane.

"Glavna svrha redovnog granatiranja položaja azerbejdžanske vojske od armenske strane je odlaganje potpisivanja mirovnog sporazuma, kao i velikih restauracija i građevinskih radova na oslobođenim teritorijama“, izjavio je Huseyn Mahmudov, šef Odjela za međunarodnu vojnu saradnju azerbejdžanskog Ministarstva odbrane.

Mahmudov je rekao da miniranjem azerbejdžanskih teritorija i puteva, Armenija pokazuje ponašanje suprotno trilateralnoj izjavi koju su potpisali Baku, Jerevan i Moskva 10. novembra 2020. godine.

"Ovo je dokaz koji potvrđuje vojni avanturizam i revanšistički stav Armenije", poručio je.

Ističući da je Azerbejdžan posvećen svojim obavezama iz trilateralne izjave, Mahmudov je rekao je da je njegova zemlja zainteresovana za uspostavljanje mira u regionu kroz početak demarkacije i razgraničenja.

Dodao je da je na teritoriji regiona Kalbajar i Lachin otkriveno 1.390 protivpješadijskih mina tipa PMN-E proizvedenih u Armeniji od 2019. do 2021. godine.

"Vojno i političko rukovodstvo Armenije snosi svu odgovornost za tenzije, konfrontaciju i gubitke izazvane velikim provokacijama", istakao je Mahmudov.

Ministarstvo odbrane Azerbajdžana saopštilo je da je armenska vojska sinoć izvela provokacije u smjeru Dashkesena, Kelbajara i Lachina.

Kako je navedeno, azerbejdžanska vojska poduzela je neophodne mjere kako bi utišala paljbu armenskih oružanih snaga i spriječila širenje sukoba. Dodaje se da su zabilježeni gubici u osoblju i opremi armenskih oružanih snaga koje su učestvovale u provokacijama Azerbejdžana.

U saopštenju se navodi da je za sukob i gubitke u potpunosti odgovorna administracija Jerevana.

federalna.ba/AA

Armenija Azerbejdžan sukobi
Italija sukobi desničari antifašisti
0 05.12.2022 09:11
Armenija Azerbejdžan Rusija CSTO
0 23.11.2022 17:22
Armenija Azerbejdžan sukobi optužbe
0 07.11.2022 12:09
Vladimir Putin Jermenija Azerbejdžan
0 31.10.2022 17:11