Argentinska policija sukobila se s demonstrantima koji protestuju protiv mjera štednje
(Izvor: Fena/PIXSELL)

Argentinska policija sukobila se s demonstrantima koji protestuju protiv mjera štednje

Argentinska policija je upotrijebila vodene topove, palice i suzavac protiv demonstranata protiv mjera štednje koji su blokirali ključne puteve u glavnom gradu Buenos Airesu.

Demonstranti su odgovorili bacanjem kamenja na policiju, povrijedivši dva policajca i jednog novinara, prenose lokalni mediji.

Hiljade pristalica različitih društvenih pokreta protestiralo je protiv oštrog smanjenja socijalnih usluga i subvencija u Argentini, koje je nametnuo ultralibertarijanski predsjednik Javier Milei dok pokušava da se izbori sa akutnom ekonomskom krizom.

Demonstracije su sazvali predstavnici sindikata i drugih društvenih pokreta tvrdeći da je u 40.000 narodnih kuhinja ponestalo hrane za prehranu porodica koje se bore nakon što je Mileieva vlada obustavila isporuke do revizije.

- Glad u susjedstvu je užasna. Četiri mjeseca nisu isporučivali robu u narodne kuhinje, a djeci je potrebna - izjavila je za AFP Maria Medina, iz ljevičarske organizacije Polo Obrero. 

Sa inflacijom od preko 270 posto i sa 50 posto stanovništva u nekada prosperitetnoj južnoameričkoj zemlji koje živi ispod granice siromaštva, Milei želi svesti državne naknade na minimum i smanjiti subvencije za struju, plin, vodu i javni prijevoz.

Često se pojavljivao kako rukuje motornom pilom u kampanji kako bi ukazao na svoje planove za rezove.

Sto dana nakon što je došao na vlast uz obećanje da će zaustaviti "orgiju javne potrošnje", Milei je prepolovio broj vladinih ministarstava na samo devet, ukinuo 50.000 javnih poslova, suspendovao sve nove ugovore o javnim radovima i ukinuo izdašne subvencije za gorivo i transport.

Iz čisto finansijske perspektive, rezovi su omogućili vladi Buenos Airesa da zabilježi prvi budžetski suficit u više od decenije – na zadovoljstvo Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koji ima kreditni program sa Argentinom od 44 milijarde dolara.

-Stabilizacija funkcionira, bolje nego što se prvobitno zamišljalo, ali postoje pitanja o upravljanju - rekla je ekonomistkinja Marina Dal Poggetto u nedavnom intervjuu za argentinsku televiziju.

federalna.ba/Fena

 

Argentina sukobi