videoprilog Verice Kalajdžić (Svijet)

Apple protiv Huaweija - nova dimenzija američko-kineskog tehnološkog rata

Nakon izvještaja da je zaposlenima u kineskoj vladi zabranjeno korištenje iPhonea, za samo dva dana, akcije američke tehnološke kompanije Apple pale su više od šest posto ili skoro 200 milijardi dolara. Iz Pekinga negiraju da je došlo do zabrane korištenja iPhonea u nekim institucijama. Sve se događa samo nekoliko dana uoči Appleovog predstavljanja novog iPhonea koji je odgovor na izazov kineskog Huaweija i njegovih pametnih telefona. Bijela kuća izrazila je zabrinutost zbog nedavne kineske zabrane iPhonea i smatra da je to pokušaj odmazde protiv Sjedinjenih Država.

Ljubitelji Apple proizvoda su s nestrpljenjem dočekali da američki tehnološki div konačno predstavi dugo očekivani iPhone 15 i iPhone 15 pro- seriju, uključujući svoj prvi telefon sa titanijumskim okvirom, USB-C portom, brojnim nadogradnjama kamere. Glavna kamera ima 48 megapiksela.

„Uređaj dolazi s novim A17 Pro čipom, najbržim čipom ikada ugrađenim u pametni telefon, prilagodivim tasterom sa strane telefona, te najprofesionalnijim sistemom kamera koji smo do sada napravili, sa peterostrukim telefotografskim uvećavanjem. Ovo su najbolji modeli iPhonea sa najvećom funkcionalnosti koje smo ikada napravili“, pojasnio je Tim Cook, izvršni direktor Applea.

I morali se prilagoditi propisima Evropske unije kada je riječ o univerzalnom konektoru za punjače.

„U Evropi su uveli obavezan USB-C standard. Tako da bi Apple svakako morao ugraditi USB-C u svoje telefone, barem za evropsko tržište. Ali naravno donijeli su odluku – ako to već radimo za evropsko tržište, uradićemo i za ostatak svijeta. Većina svijeta je već prešla na USB-C, tako da je to prirodan razvoj“, objašnjava Tim Bajarin, tehnološki analitičar.

I dok je u Americi javno slavio svoj razvoj odnosno izlazak  iPhonea 15, Apple se iza kulisa suočio sa rastućim problemima u Kini koji bi ga mogli koštati milijarde dolara. Wall Street Journal je objavio da je Kina službenicima vlade zabranila upotrebu iPhonea. Potom je Bloomberg izvijestio da Peking planira proširiti te zabrane na državne agencije i kompanije , uključujući energetskog giganta Petro China, koji zapošljava milione radnika i kontroliše ogromne dijelove kineske ekonomije. Te su vijesti izazvale oštar pad vrijednosti Appleovih dionica i to 200 milijardi dolara - u samo dva dana. Investitori su zabrinuti. Do sada neupitna sposobnost najvrijednije kompanije u svijetu – da posluje u drugoj po veličini svjetskoj ekonomiji - Kini, stavljena je pred veliki test.

„Kina nije uvela nikakve zakone, regulative, niti političke odluke kojima se zabranjuje kupovina stranih brendova mobilnih telefona, kao što je Apple. Međutim, primijetili smo da je u medijima u skorije vrijeme bilo mnogo izvještaja o sigurnosnim propustima vezanim za Apple telefone“, rekla je Mao Ning, portparolka ministarstva vanjskih poslova Kine.

Kina je najveće strano tržište za proizvode kompanije Apple u kojoj je, samo prošle godine, ostvarila skoro petinu ukupnog prihoda. Apple u Kini proizvodi čak 95 posto svojih iPhonea. Igra značajnu ulogu u ekonomiji te zemlje pa se mnogi pitaju zašto bi Peking donio odluku čije bi učinke dugoročno mogli osjetiti ne samo američki tehnološki div već i kineski potrošači ali i radnici.

„Jasno je da sa zabrinutošću pratimo razvoj situacije. Čini se da se radi o nekoj vrsti agresivne i neprimjerene odmazde prema američkim kompanijama kakvu smo od Kine vidjeli i u prošlosti. Čini se tako, ali je činjenica da nemamo savršen uvid u to šta tačno rade i zbog čega. Svakako ih pozivamo da budu transparentniji“, kazao je John Kirby, portparol Vijeća za nacionalnu sigurnost SAD.

O potencijalnoj  zabrani Iphonea u Kini počelo se govoriti nakon što je Huawei, bez velike pompe, predstavio novi model svog pametnog telefona Mate 60 pro koji je izazvao veliku pažnju u toj zemlji ali i cijelom svijetu. Posebno Huawei Mate 60 pro plus.

„Čula sam da se ovaj telefon može koristiti za satelitske pozive, i sigurna sam da će u budućnosti biti mnoštvo okolnosti u kojima bi to moglo biti korisno“, izjavila je jedna od stanovnica Pekinga.

Drugi stanovnik Pekinga kaže: „Ne vjerujem da će sankcije nekih zemalja uticati na razvoj mobilnih telefona u Kini, niti na razvoj drugih tehnologija“.

Očigledno nisu, jer stučnjaci ali i predstavnici američke vlade su, blago je rečeno, šokirani. Huawei je u saradnji sa domaćom kompanijom Semiconductor Manufacturing International Corporation uspio proizvesti 7-nanometarski čip i još u njega ugraditi vlastito razvijeni 5G modem, dakle komponentu koju zbog američkih sankcija nije mogao ugrađivati u svoje uređaje prethodnih nekoliko godina. Vašington je učinio mnogo toga kako bi ograničio pristup Pekinga stranoj tehnologiji čipova dok je Kina uzvratila izvoznim restrikcijama.

„Suzdržaću se od komentara tog konkretnog čipa dok ne dobijemo više informacija o njegovoj prirodi i sastavu.Iz moje perspektive,to je pokazatelj da Sjedinjene Države trebaju nastaviti ići putem restrikcija na polju tehnologije, usko fokusiranim na pitanja nacionalne sigurnosti, a ne na šire pitanje tržišnog razdvajanja“, rekao je Jake Sullivan, savjetnik za nacionalnu sigurnost SAD.

„Kontinuirano se protivimo politizaciji ekonomskih, trgovinskih i naučno-tehničkih tema, te zloupotrebi i preširokoj interpretaciji koncepta nacionalne sigurnosti. Sjedinjene Države zloupotrebljavaju državne ovlasti kako bi bezrazložno suzbijale kineske kompanije, krše principe slobodne trgovine i međunarodnih ekonomskih i trgovinskih pravila, te narušava stabilnost globalnog industrijskog i logističkog lanca snabdijevanja, što je na štetu svih uključenih strana“,  dodala je Ning.   

Najveća potencijalna prijetnja osim konkurencije, ocjenjuje Bloomberg, moglo bi biti oživljavanje kineskog nacionalizma koji podstiče potrošače da izbjegavaju uređaje stranog brenda. Američko-kineski trgovinski rat za tehnološku nadmoć se zaoštrava jer ponovo se u Vašingtonu pominju stožije sankcije prema kineskim kompanijama a nema sumnje da će u odgvoru Pekinga, i druge američke kompanije poput Applea moguće naletjeti na kineski zid.

federalna.ba

Svijet Kina SAD Apple Huawei
Svijet
0 17.05.2024 19:58
Rusija Svijet
0 17.05.2024 19:41
Svijet Ukrajina Rusija
0 17.05.2024 19:39
djeca SAD igračke
0 17.05.2024 12:47