Apple prestaje proizvoditi iPod nakon 21 godine od prvog predstavljenog modela
(Izvor: Twitter)

Apple prestaje proizvoditi iPod nakon 21 godine od prvog predstavljenog modela

Tehnološka kompanija Apple objavila je da nakon nešto više od dva desetljeća gasi proizvodnju iPoda, uređaja koji je donio revoluciju u način kako ljudi slušaju muziku i pomogao da se okonča vladavina CD-a, javlja AP. 

Posljednji model koji se još proizvodio, iPod Touch, bit će dostupan samo do isteka zaliha.

Prenosni uređaj za pohranu pjesama predstavljen je 2001. godine s intuitivnom tipkom u obliku kolutića i bijelim slušalicama otvorio je put Appleu da zakorači na tržište pametnih telefona s iPhoneom.

To je također omogućilo Appleu da proširi svoje poslovanje izvan tržišta računala i pogura muzičku u industriju u digitalni svijet. 

Apple je 2014. godine ukinuo iPod Classic, koji se temeljio na originalnom, prvom iPodu, a tri godine kasnije i manje modele kao što je iPod Nano.

Jedini preostali iPod koji se i dalje proizvodio bio je model Touch – svojevrsni smanjeni iPhone bez mobilne tehnologije.

- Duh iPoda živi i dalje u drugim Appleovim uređajima - rekao je Greg Joswiak, Appleov viši potpredsjednik marketinga, ističući da su muzički sadržaji i podcasti (koji su ime i dobili po tom uređaju) još uvijek ključni za kompaniju.

federalna.ba

Apple ipod prestanak proizvodnje
Elon Musk Twitter Apple
0 28.11.2022 20:27
Evropska Unija Apple
0 07.06.2022 13:42
Apple biznis Bitcoin Saudi Aramco
0 12.05.2022 14:19