Antić: Na opozicionoj sceni u RS-u ima prostora za formiranje nove političke partije
(Izvor: Fena)

Antić: Na opozicionoj sceni u RS-u ima prostora za formiranje nove političke partije

U Republici Srpskoj, kod opoziciono usmjerenih birača ima prostora za formiranje nove političke partije, ocijenio je danas u razgovoru za Fenu politički analitičar iz Banje Luke Velizar Antić, komentirajući medijske izvještaje i naznake da bi Jelena Trivić, potpredsjednica Partije demokratskog progresa (PDP) i kandidat za predsjednika RS na prošlim izborima, mogla da formira svoju političku partiju.

Prema onome što su objavili mediji, ta bi se stranka trebala zvati Narodni front.

- Mislim da tu nije sve iscrpljeno, da biračko tijelo nije zadovoljno sa samo ove tri političke partije. Smatram da postoji prostor za formiranje novih političkih partija u ovom dijelu i vjerovatno na to računa i Jelena Trivić, jer vidimo da ona po svim izjavama teško može ostati u PDP-u zajedno sa gradonačelnikom Banje Luke Draškom Stanivukovićem. Tu je došlo do razilaženja, ona će izaći iz PDP-a i vjerovatno je procijenila da ima mogućnosti da napravi svoju političku partiju i bude značajan politički faktor u nekom budućem periodu - kaže Antić.

Dalje smatra da ima prostora kod opozicionog biračkog tijela, a vjeruje da je i Trivić to prepoznala. Međutim, to sada zavisi i od mnogo nekih drugih stvari da li će ta opcija zaista uspjeti i doći do nekih osam do deset posto biračkog tijela da postane zaista bitna i relevantna ili će boriti na nekom prelazu između dva i četiri posto i biti neka manja opoziciona politička partija.

- To zavisi od mnogo faktora, prije svega od ljudi koji bi prišli nekoj takvoj opciji i koliko bi to bila opcija koju bi narod prepoznao kao zaista opozicionu i kojoj bi dao povjerenje - kaže Antić.

On je dalje komentirao i neuspjeli SNSD-ov opoziv gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića (SDS), za koji kaže da je bio veliki poraz te stranke i njenog lidera Milorada Dodika u Bijeljini, "jer oni ne bi uopće išli u priču o opozivu da nisu bili sigurni u pobjedu".

- A ne samo da nisu pobijedili, nego su pretrpjeli snažan poraz. Međutim, to ne znači da je Ljubiša Petrović odnio sve te glasove. Mislim da je to mnogo više bilo glasanje protiv SNSD-a, nego što Petrović ima snagu i što su građani bili pretjerano oduševljeni njegovim radom - rekao je Antić. 

Navodi da su postojala govorkanja da bi Petrović mogao da priđe opciji Jelene Trivić nošen ovim rezultatom. Petrović je, međutim, jučer to demantirao rekavši da je "Ljubiša Petrović jednako SDS i SDS je jednako Ljubiša Petrović", ali je Jeleni Trivić poželio da uspješno završi i osnuje svoju političku stranku. 

- Međutim, ne vjerujem da bi on odnio pretjerano veliki broj glasova, jer su to bili opoziciono usmjereni glasovi koji su protiv vlasti, protiv Milorada Dodika, a ne glasovi Ljubiše Petrovića. Ukoliko bi on izašao iz SDS-a i prišao Jeleni Trivuć, on bi odnio mnogo manji procenat glasova nego što je dobio na referendumu za opoziv - zaključio je Antić u razgovoru za Fenu.

federalna.ba/Fena

Velizar Antić Republika Srpska opozicija
Milorad Dodik stranke Republika Srpska skup Aleksandar Vučić
0 26.05.2023 14:05
Srbija protesti opozicija
0 19.05.2023 20:34
novinari Republika Srpska javna rasprava Krivični zakonik
0 05.05.2023 12:17
Srbija Kosovo Bosna i Hercegovina Republika Srpska Milorad Dodik
0 26.04.2023 21:48
Ustavni sud BiH ustavni sudija Republika Srpska
0 26.04.2023 19:29
Republika Srpska Milorad Dodik
0 24.04.2023 17:20