Antarktik "izgubio" 7,5 milijardi tona leda od 1997.
(Izvor: Arhiv)

Antarktik "izgubio" 7,5 milijardi tona leda od 1997.

Više od 40% ledenih ploča na Antarktiku smanjilo se od 1997. godine, a skoro polovina ne pokazuje "znake oporavka", pokazala je studija koja povezuje promjenu s klimatskim slomom.

Naučnici sa Univerziteta u Leedsu izračunali su da je 67 milijardi tona leda izgubljeno na zapadu, dok je 59 milijardi tona dodano na istoku između 1997. i 2021., što je rezultiralo neto gubitkom od 7,5 milijardi tona.

Topla voda na zapadnoj strani Antarktika otapala je led, dok su na istoku ledene ploče ili ostale iste ili su porasle kako je voda tamo hladnija.

Ploče leda se nalaze na krajevima glečera i usporavaju njihov protok u more. Kada se smanje, glečeri ispuštaju veće količine slatke vode u more što može poremetiti struje Južnog okeana.

Dr Benjamin Davison, stručnjak za posmatranje Zemlje i voditelj studije, rekao je: „Postoji pomiješana slika propadanja ledenih ploča, a to se odnosi na temperaturu okeana i okeanske struje oko Antarktika. “Zapadna polovina je izložena toploj vodi, koja može brzo erodirati ledene ploče odozdo, dok je veći dio istočnog Antarktika trenutno zaštićen od obližnje tople vode trakom hladne vode na obali.”

Naučnici su mjerili promjene na ledu iz godine u godinu koristeći satelite koji mogu vidjeti kroz gusti oblak tokom dugih polarnih noći.

Istraživači su pogledali više od 100.000 slika snimljenih iz svemira kako bi analizirali stanje ledenih ploča, koje mogu imati negativne efekte na ostatak svijeta, i objavili svoje nalaze u časopisu Scientific Advances. Procjenjuje se da 67 miliona tona slatke vode ispuštene u okean u periodu od 25 godina utiče na okeanske struje koje prenose toplinu i hranjive tvari širom svijeta.

Naučnici vjeruju da je gubitak leda rezultat klimatske krize jer bi bilo više leda koji bi ponovo se stvorio da je ostao dijelom ciklusa prirodnih varijacija. Davison je rekao: „Očekivali smo da će većina ledenih ploča proći kroz cikluse brzog, ali kratkotrajnog smanjivanja, a zatim se ponovo obnavljati. Umjesto toga, vidimo da se skoro polovina njih smanjuje bez znakova oporavka.”

Prošlog mjeseca, studija je pokazala da će se Antarktik vjerovatno zagrijavati gotovo dvostruko brže od ostatka svijeta i brže nego što predviđaju modeli klimatske krize.

Naučnici u Francuskoj analizirali su 78 antarktičkih ledenih jezgri kako bi rekonstruirali temperature prije 1.000 godina i otkrili da je zagrijavanje širom kontinenta izvan onoga što se moglo očekivati od prirodnih promjena.

federalna.ba/The Guardian

Antarktik led
Antarktik ptičja gripa H5N1
0 27.02.2024 10:24
Kina snijeg led
0 21.02.2024 08:39
ledeni brijeg Antarktik
0 24.11.2023 11:52