Anketa: Čak 85 posto Amerikanaca tvrdi da je inflacija uticala na potrošnju i kupovne navike

Anketa: Čak 85 posto Amerikanaca tvrdi da je inflacija uticala na potrošnju i kupovne navike

Prema anketi koju je ove sedmice sprovela online tehnološka platforma Bluecrew, 85 posto Amerikanaca navelo je da je inflacija uticala na njihovu potrošnju i kupovne navike, javlja Anadolu Agency (AA).

U anketi je učestvovalo 1.000 zaposlenih profesionalaca, od kojih velika većina navodi da inflacija, koja se u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) kreće između osam i devet posto, šteti njihovim novčanicima.

"Imamo manje novca da trošimo na nepotrebne stvari i pokušavamo da iskoristimo svoj novac što je više moguće", rekla je stanovnica Houstona Ruth Pilarte.

Svakodnevni rast cijena roba i usluga ove godine osjetili su brojni Amerikanci koji tvrde da su se cijene gotovo udvostručile.

"Na primjer, ono što smo ranije plaćali 250 dolara, sada plaćamo 325 ili više", rekla je Pilarte, koja živi sa suprugom i kćerkom.

Mnogi građani SAD-a poput Pilarte sada mijenjaju kupovne navike i svjesnije troše svoj teško zarađeni novac.

"Više ne postoji odanost brendu. Više kupujemo ono što nam treba u odnosu na ono što želimo. Postoji više strategija u našoj kupovini", kazala je Pilarte.

Noe Bonnilla, otac troje djece, smatra da je inflacija na različite načine uticala na sve. Istakao je da benzin, namirnice i sve druge potrepštine svakodnevno poskupljuju, ali je odlučio da na to gleda pozitivno.

"Da budem iskren, vidjeli smo pozitivno u tome na koji je način inflacija promijenila naše potrošačke navike. Prvo brinemo o tome da naše potrebe budu zadovoljene. Nekada smo trošili na svašta, više ne. Sjajan je osjećaj s te tačke gledišta", istakao je Bonilla za AA.

U anketi je 72 posto Amerikanaca reklo da je inflacija uticala i na način na koji oni gledaju na svoj posao.

"Freelencerka sam i osjetila sam drastične promjene na poslu. Nedavno sam ostala bez dva primarna izvora prihoda", pojasnila je Pilarte.

Oko 65 posto ispitanika smatra da će u narednim mjesecima i u 2023. godini tražiti nove prilike za nastavak borbe protiv rastuće inflacije, što znači da sada traže pravi posao sa odgovarajućom platom s kojom mogu živjeti.

Anketa je također pokazala da je 57 posto Amerikanaca tražilo nove ili dodatne poslove tokom prošle godine zbog rastućih troškova života, a gotovo 50 posto je reklo da aktivno traže dodatni, sezonski posao.

U danima kada su cijene benzina od dva dolara po galonu prošlost i sada premašuju prag od četiri dolara, mnogi su Amerikanci zabrinuti kako će spojiti kraj s krajem.

"Vjerujem da će se situacija prije pogoršati nego popraviti. Mislim da promjena dolazi, ali nisam sigurna kako će se odraziti", rekla je Pilarte.

Međutim, američka ekonomija je ciklična i mnogi Amerikanci vjeruju da postoji svjetlo na kraju tunela uprkos tome što su zaslijepljeni dramatičnim porastom trenutne stope inflacije.

"Vjerujem da će doći do olakšanja u budućnosti, nadamo se u narednih šest do 18 mjeseci. Mislim da vjerovatno trebati više vremena da cijene hrane padnu zbog ponude i potražnje", kazao je Bonilla.

federalna.ba/AA

SAD inflacija
Donald Trump ustav SAD
0 05.12.2022 15:54
Svjetsko prvenstvo Katar Holandija SAD
0 03.12.2022 18:02
Ujedinjene nacije SAD Jemen Saudijska Arabija
0 02.12.2022 19:09
Christian Pulisic SAD
0 02.12.2022 13:47