Ankara ratifikovala sporazum iz Pariza
(Izvor: Ilustracija/EPA-EFE)

Ankara ratifikovala sporazum iz Pariza

Turski parlament ratifikovao je danas Sporazum iz Pariza i Turska je posljednja članica G20 koja je to učinila.

Turska je potpisnica Sporazuma iz Pariza od aprila 2016. godine, ali Ankara nije ratifikovala dogovor uz obrazloženje da ne treba da bude smatrana za razvijenu zemlju jer time dobija više odgovornosti pošto je ranije bila odgovorna za vrlo malu količinu emisija štetnih gasova.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan je u obraćanju na Generalnoj skupštini UN-a prošlog mjeseca potvrdio da će Ankara ratifikovati dogovor i istakao da zemlje koje imaju istorijsku odgovornost za klimatske promjene treba da pokrenu najviše napora.

U Okvirnoj konvenciji UN o klimatskim promjenama Turska se trenutno nalazi u grupaciji "Aneks jedan" i opisana je kao industrijalizovana zemlja.

U saopštenju koji je odobrio parlament navodi se da Turska ratifikuje dogovor kao zemlja u razvoju i da će sprovoditi sporazum sve dok ne "šteti njenom pravu na ekonomski i društveni razvoj".

Turska je poslala prijedlog Sekretarijatu okvirne konvencije UN za klimatske promjene u Bonu da se njeno ime ukloni sa liste "Aneks jedan".

Prijedlog se nalazi na privremenom dnevnom redu Konferencije o klimatskim promjenama koja će biti održana u Glazgovu od 31. oktobra do 12. novembra.

Ukoliko Turska bude uklonjena iz liste "Aneks jedan" imaće u sklopu Sporazuma koristi od investicija, osiguranja i tehnologije.

federalna.ba/Srna-Reuters

Turska Pariski sporazum klima
Njemačka Turska Angela Merkel Recep Tayyip Erdoğan
0 16.10.2021 20:23
Angela Merkel Recep Tayyip Erdoğan Turska Njemačka Istanbul
0 16.10.2021 11:09
globalno zatopljenje globalno zagrijavanje klima klimatske promjene Pariški klimatski sporazum Svijet
0 13.10.2021 13:46