Angela Merkel položila vijenac u Memorijalnom centru holokausta
(Izvor: EPA-EFE/ABIR SULTAN)

Angela Merkel položila vijenac u Memorijalnom centru holokausta

Odlazeća kancelarka Njemačke Angela Merkel položila je danas vijenac u Memorijalnom centru holokausta Jad Vašem u Jerusalemu u znak sjećanja na šest miliona evropskih Jevreja koje su nacisti i njihovi saradnici ubili tokom Drugog svjetskog rata.

"Svaka posjeta Jad Vašemu dirne me do srži. Zločini protiv jevrejskog naroda koji su ovdje dokumentovani su vječno podsjećanje na odgovornost koju mi Nijemci snosimo i upozorenje", rekla je Merkel, ocijenivši da je odgovornost Njemačke da se usprotivi antisemitizmu.

Merkel u Izraelu: Naredne sedmice presudne za iranski nuklearni sporazum

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da su naredne sedmice presudne za budućnost međunarodnog nuklearnog sporazuma koji je 2015. godine postignut s Iranom. U okviru oproštajne turneje odlazeća njemačka kancelarka Merkel boravi u posjeti Izraelu, gdje se sastala s tamošnjim pre...

Izrael je osnovan poslije holokausta 1948. godine. Diplomatske odnose sa Njemačkom je uspostavio tek 1965., ali su tokom decenija veze te dvije zemlje ojačale.

Njemačka je najveći trgovinski partner Izraela u Evropi i Vlada Njemačke pružila je solidnu podršku jevrejskoj državi tokom ratova i diplomatskih kriza.

Merkel je sinoć doputovala u dvodnevnu oproštajnu posjetu Izraela tokom koje se sastala s premijerom Izraela Naftalijem Benetom i novim predsjednikom te zemlje Isakom Hercogom.

federalna.ba/Beta

Izrael Njemačka Angela Merkel