Razgovarala Mirjana Topić Landeka

Aner Žuljević: Nema razdruživanja, pozivamo Dodika da se dogovaramo

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH I član Predsjedništva SDP-a Bosne I Hercegovine Aner Žuljević pozvao je sve političke aktere u Bosni I Hercegovini kazao je kako mu je drago da su zakonski izabrali Marina Vukoju za sudca Ustavnog suda BiH ne dozvolivši da se dogodi da Sud nije funkcionalan. “Nismo dopustili SDA I DF-u da  Vukoju iskoriste kao instrument pred lokalne izbore kojim bi se obračunavali s trenutnom parlamentarnom većinom I da postanu dio vlasti”, kazao je Žuljević

“Sad kredibilno možemo reći gospodinu Dodiku I međunarodnoj zajednici da završe obvezu entiteta RS I izaberu suca Ustavnog suda, jer BiH na putu prema EU mora pokazati domaći politički kredibilitet da ispunjava svoje obveze kako bi dobili sredstva koja nam obećavaju”.

Prema najavama zastupnika Žuljevića već za mjesec dana u proceduri bi se mogao naći  Nacrt zakona o online fiskalizaciji uz set fiskalnih zakona koji se pripremaju godinama I koji bi rasteretili davanja poslodavaca. Sve bi to dovelo do bolje naplate poreza, a u Proračunu ne bi nedostajala sredstva za isplata svih socijalnih davanja te mirovina.

Pozvao je poslodavce da poštuju odluku Vlade FBiH o isplati plaća u kojima su porezi smanjeni jer na takav način se daje nada radnicima da ostanu.

Odgovarajući na pitanje o novoj političkoj krizi I pozivu na razdruživanje od strane predsjednika RS-a Milorada Dodika Žuljević kaže kako je cijelo vrijeme politika komunikacije  Trojke bila ne svađalačka. "Mi smo dobili etiketu izdajnika jer nismo kao adekvatno odgovorile Dodiku. Ja mislim da odgovora na ono što on 17.  ili 18. put se razdružuje I nikad  se neće razdružitI i on se može razdružiti samo s svojim cipelama ako par ostavi ovdje a on ode negdje drugdje. Ova će zemlja biti ovakav kakva jest. Nažalost imamo nesretno rješenje iz Daytona I ne možemo dobiti ekspanziju potencijala zemlje jer smo presloženi. Jasno kažemo Dodiku da svakim njegovim potezom na način kako se ponaša destruktivno otjera dodatno 100 obitelji iz RS-a. Zato on bježi od popisa stanovništva koji je nama bio obveza jer bi on pokazao razmjere demografske katastrofe od 2013. do 2023. I to bi bila najbolja ocjena politike u zadnjih deset godina kad bi se vidjelo koliko se smanjilo aktivno radno stanovništvo. Mi ga još jednom pozivamo da shvati da ovu zemlju moramo zajednički gradit”, kazao je Žuljević

Zastupnik Žuljević govorio je I o mogućem zajedničkom izlasku SDP-a, NIP-a I Naše stranke na lokalnim izborima u Mostaru, te o proceduri imenovanja Upravnog odbora Radio televizije Federacije BiH. 

Intervju na Federalnom radiju Aner Žuljević Parlament FBiH Marin Vukoja Milorad Dodik razdruživanje
Milorad Dodik Miloš Lukić Srebrenka Golić
0 17.07.2024 20:21
Milorad Dodik Miloš Lukić Srebrenka Golić
0 17.07.2024 19:12
Milorad Dodik Sud BiH Miloš Lukić Srebrenka Golić
0 17.07.2024 15:30
Milorad Dodik Sud BiH Miloš Lukić odbrana svjedoci
0 17.07.2024 08:19