Andelija sam pozvao Vladu na smjenu, nije htio raditi protivzakonito

Vlada Federacije BiH smijenila je dosadašnjeg direktora Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH Admira Andeliju i prihvatila odluku i o razrješenju Upravnog odbora ovog preduzeća. Vlada je dala saglasnost Nadzornom odboru Elektroprivrede BiH da za vršioca dužnosti direktora ovog preduzeća imenuje Sanela Buljubašića, inače inžinjera mašinstva i kadra SDP-a.

Lakić: Vlada prihvatila odluku o razrješenju Uprave Elektroprivrede BiH

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić na današnjoj konferenciji za medije Vlade FBiH u Sarajevu istaknuo je da je Vlada prihvatila odluku o razrješenju Uprave Elektroprivrede BiH i imenovala vršioce dužnosti. Pojasnio je da je Vlada dala prethodnu sagl...

Andelija je kazao da nije iznenađen ovim potezom Vlade te da je sam pozvao Vladu da smijeni Upravu preduzeća jer, kaže, nije htio raditi ništa protivzakonito.

Iako rudari nisu dobili platu za juni i topli obrok za maj, iz nadležnog ministarstva danas su ih pozvali da se vrate u rudnik, jer prihodi ne smiju trpjeti. Spomenimo i da je Samostalni sindikat radnika rudnika Federacije BiH zatražio hitnu smjenu Uprave Elektroprivrede jer smatraju da će na taj način biti napravljeno manje štete od onoga što ova Uprava može proizvesti.

„Mi se nadamo da će s novim ljudima biti i bolje i lakše i razgovarati i pričat i bar će Vlada imati tu komunikaciju sa tim ljudima koje su oni postavili. Kako je moglo dati sredstva za maj po tom isto sporazumu, a za juni nije to po zakonu? Liste su jučer podjeljene, para još nema. Nadamo se da će se i to riješiti u što kraćem roku“, kazao je Elvedin Avdić, predsjednik Sindikta Rudnika mrkog uglja Zenica.

Ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Vedran Lakić (SDP) istakao je da nivo ekspolatacije uglja mora biti na višem nivou - svako odsustvovanje s posla je smanjuje, a samim tim i prihode.

„U narednom periodu nam predstoji, kako smo se i dogovorili sa Sindikatom, da iznađemo mogućnosti za kompletnu sanaciju Rudnika zenica i ostalih rudnika, da se izvrši reorganizacija, da se sve svede na nivo koji je optimalan“, zaključio je ministar Lakić.

federalna.ba

Admir Andelija Elektroprivreda BiH smjena
Elektroprivreda BiH cijene električne energije FERK
0 09.04.2024 14:47
Sanel Buljubašić Elektroprivreda BiH
0 02.04.2024 18:09
ugalj Elektroprivreda BiH
0 29.03.2024 14:26
Edhem Bičakčić Elektroprivreda BiH poskupljenje struje
0 24.03.2024 21:51
Elektroprivreda BiH Federalni radio
0 15.03.2024 16:38
Elektroprivreda BiH poskupljenja struje
0 14.03.2024 21:15