Anđelić za Svijet: Ruski zahtjev niko ne bi prihvatio

Ukrajinska kriza se s velikom pažnjom prati u cijelom svijetu, i ona po mnogima predstavlja svojevrsnu raskrsnicu u redefinisanju globalne moći u današnjem vremenu. Stoga ćemo u nastavku emisije pokušati sagledati duboke višeslojne implikacije aktuelnog sraza Rusije i zapadnih saveznika predvođenih Amerikom.

Gost Svijeta bio je Neven Anđelić, profesor međunarodnih odnosa iz Londona.

Kaže da je ruski zahtjev bio takav da ga niko ne bi prihvatio.

"Desetak godina je prošlo od gruzijske krize i ponovo imamo istu situaciju, samo je sada možda ozbiljnija jer se Zapad ozbiljnije suprotstavio tim nekim pritiscima koji dolaze i u pogledu retorike i u pogledu politike, vanjske politike, energetske politike iz Moskve, ali i gomilanju trupa na granici prema Ukrajini."

Na pitanje da li je zahtjev Rusije da se NATO povuče iz istočnoevropskih zemalja pucanj u prazno, odgovara: "Mislim da je to nešto što pokušavaju da imaju po nekoj makijavelističkoj logici i doktrini. Znači ciljaju na najviše, na ono što znaju da neće moći ostvariti, a stvarna meta je nešto puno niže. Dakle ono što oni nastoje da dobiju zahtijevajući povlačenje, a niko ne očekuje da će se to desiti, iz zemalja koje su se pridružile NATO savezu poslije 1997. godine, a oni zapravo što zaista žele je da dobiju neko uvjeravanje da Ukrajina neće ući u NATO u skoroj budućnosti. To je ono što je zaista cilj Rusije."

Anđelić ističe da Putinovi zahtjevi nisu nesavladiva prepreka za liberalnu demokratiju.

"Međutim liberalna demokratija je u jednom stanju krize. Ta kriza pogađa liberalnu dmeokratiju sa izazovima izvana, sa primjerima zemalja poput Rusije. Broj zemalja u svijetu koje su posljednjih godina pod takvim režimima se povećava, ali nije to toliko radikalno. Postoji i unutrašnja kriza liberalnih demokratija."

Smatra da je posljednjih pola milenija dominantna civilizacija Zapad.

"Ostale civilizacije ukoliko ne mogu parirati onda se udružuju u tom nekom rivalstvu prema vodećoj civilizaciji. Prije nekoliko dana je došlo dopada vrijednosti ruskih kompanija i tomi ulijeva nadu da neće doći do sukoba jer tržište otprilike pokazuje da je kriza bila i ja se nadam da je ona najdublja kriza prošla.Vrijednost ruske rublje je također bila pala,ali se donekle oporavila."

federalna.ba

Neven Anđelić Svijet
Svijet Ukrajina NATO Švedska Finska
0 20.05.2022 21:26
Svijet Ukrajina ratni zločini
0 20.05.2022 21:20
Svijet
0 20.05.2022 20:17
zagađenje Svijet smrtnost
0 18.05.2022 15:56