Anđelić: Samit Biden-Putin je bio osluškivanje dvojice prvih ljudi

Sastanak Bidena i Putina je historijski. Javnost je očekivala mnogo a desilo se pa i ne baš tako mnogo. Tim povodom gost magazina Svijet bio je profesor međunarodnih odnosa s londonskog Regent's univerziteta Neven Anđelić.

Kaže da je samit otprilike bio osluškivanje dvojice prvih ljudi, dvije velike sile.

"Prvo kako oni čisto na ljudskom nivou mogu komunicirati i odnositi se jedan prema drugom, a potom koja to pitanja mogu možda tražiti neki kompromis, neko rješenje u nažalost brojnim nerješenim pitanjima koja su se nagomilala tokom predsjedničkog mandata Donalda Trumpa. Sada su gledali više aspekata. Susret je vrlo temeljito pripremljen, do te mjere da se pazilo čak i oko vremena dolaska jer je Putin poznat kao neko ko kasni. Rusija od raspada Sovjetskog saveza ima različito gledanje na bivše sovjetske republike koje su sada nezavisne države i tu je vrlo osjetljiva ukoliko neka strana sila, u ovom slučaju Zapad, dakle NATO alijansa se proširi u te teritorije. Baltičke republike su sasvim posebno pitanje. Ukrajina svojim okretanjem ka Zapadu u bezbjednosnom aspektu prevashodno, tu je Rusija osjetljiva i Putin je vrlo jasno i rezolutno reagovao prema tome. Čak je pokušao da izjednači odnos američkih pravosudnih vlasti prema demonstrantima 6. januara u Washingtonu sa odnosom ruskih vlasti i bezbjednosnih struktura prema demonstrantima koji su iskazali podršku Navaljniju. Biden je to odbio kao nemogućnost bilo kakve sličnosti. Pitanje ljudskih prava u Rusiji je nešto što postoji već duži niz godina. Biden je peti američki predsjednik s kojim se Putin sastaje i to nešto govori o načinu vlasti u dvije države."

Smatra da obje strane smatraju neophodnim resetovanje američko-ruskih odnosa i žele to postići, uz očuvanje sopstvenog renomea.

"Mislim da je Biden dao mogućnost za neko uvažavanje i dogovaranje. Time bi otvorili sebi prostor jer rivlastvo, u najmanju ruku, ako već ne i neki prividni sukob sa Kinom je nadolazeći. Tu čak ne možemo vidjeti značajne razlike odnosa Trumpšove administracije prema Kini koju su vidjeli kao opasnost sa ovom novom Bidenovom administracijom."

O NATO samitu i postavljenim ciljevima Anđelić kaže da NATO prolazi kroz veliku transformaciju.

"Samo Kosovo, Srbija i BiH su sa zapadnog Balkana ostale van NATO-a. Napomenuo bih nedavnu poplavu non papera koji su krenuli navodno iz Slovenije. U BiH se vrlo strastveno to doživjelo i sa potencijalnom opasnošću za suverenitet zemlje, za teritorijalni integritet. U Sjevernoj Makedoniji se to nije tako desilo. Iz čistog razloga jer je Sjeverna Makedonija članica NATO-a, ima tu neku sigurnost. Crna Gora isto. Tu vidimo kvalitativnu razliku članstva i nečlanstva."

federalna.ba

Neven Anđelić Svijet
pandemija koronavirus Covid19 novi soj koronavirusa novi soj Svijet G20
0 10.07.2021 19:07