Anđela Samardžić zlatna na Evropskom džudo kupu za seniore
(Izvor: AA)

Anđela Samardžić zlatna na Evropskom džudo kupu za seniore

Reprezentativka Bosne i Hercegovine Anđela Samardžić osvojila je zlatnu medalju u kategoriji do 57 kilograma na Evropskom džudo kupu Sarajevo 2022 koji je počeo danas u Sarajevu.

Samardžić je u finalu na ippon savladala njemačku takmičarku Janu Ziegler, a prethodno je bila bolja od njene zemljakinje Sophie Puechel i Nizozemke Sache Buwalde. Današnjom pobjedom bh. džudistkinja potvrdila je da se nalazi u odličnoj formi, nakon što je na nedavnom Evropa kupu u Dubrovniku osvojila bronzanu medalju.

Zlatna medalja u kategoriji do 48 kilograma pripala je Belgijanki Lois Petit, koja je u finalu bila bolja od Nevene Milić, dok su se bronzama okitile Jente Verstraeten (Belgija) i Paulina Szlachta (Poljska).

Drugu bronzanu medalju Poljskoj prvog dana takmičenja donijela je Klaudia Cieslik u kategoriji do 52 kilograma, dok je druga borba za bronzu pripala Anji Stangar iz Slovenije. U duelu za zlato francuska džudistkinja Nawaliatou Babio savladala je Fionu Vanbiesbroek (Belgija).

Izraelka Inbal Shemesh okitila se zlatom u kategoriji do 63 kilograma. Srebro je pripalo Kaji Schuster iz Slovenije, a bronze su osvojile Brigitta Varga (Mađarska) i Aytaj Gardashkhanali (Azerbejdžan).

U izuzetno zanimljivom finalu u konkurenciji muškaraca do 60 kilograma zlatno odličje osvojio je Samy Youssry. Egipćanin je u finalu savladao Mađara Csanada Feczka. Bronzane medalje završile su oko vrata Bekirbeka Morogoyeva (Ukrajina) i Joshue Gilesa (Velika Britanija).

Egipćanin Mohamed Abdelmawgoud pobjedio je Izraelca Natanela Zhurovela u finalu kategorije do 66 kilograma i donio je drugo zlato svojoj zemlji i učinio je najuspješnijom nacijom prvog takmičarskog dana. Posebno je bio impresivan ippon kojim je egipatski džudista stigao do trijumfa. Bronze u konkurenciji do 66 kilograma osvojili su Charlie Young (Velika Britanija) i Artyom Ghalachyan (Armenija).

Botond Toth iz Mađarske trijumfovao je u konkurenciji džudista do 73 kilograma. Armencu Arsenu Avedisyanu pripalo je srebro, a bronzama su se okitili Artem Khomula (Ukrajina) i Luca Rubeca (Italija).

Drugog takmičarskog dana Evropskog džudo kupa na tatami će izaći džudistkinje u kategorijama -70, -78 i +78 kg, dok će se muškarci nastupati u konkurenciji -81, -90, -100 i +100 kg.

Nakon dužeg vremena na jednom od međunarodnih takmičenja koje organizuje Džudo savez Bosne i Hercegovine nastupit će i najbolja bh. džudistkinja Larisa Cerić, dok se u muškoj konkurenciji sutra najviše očekuje od Tonija Miletića, koji se na Sarajevo European Openu u februaru ove godine okitio bronzanom medaljom.

Pored Cerić i Miletića, boje zastave BiH branit će i Marija Šukić (-78 kg) u ženskoj te Mustafa Hebib (-81 kg), Srđan Ajvaz (-90 kg) i Vasilije Vujičić (+100 kg) u muškoj konkurenciji.

federalna.ba/AA

džudo
sport džudo European Judo Open
0 18.09.2023 21:55
džudo Larisa Cerić Toni Miletić
0 14.09.2023 21:10
Korina Džidić judo džudo
0 13.08.2023 12:40
džudo Istočno Sarajevo reprezentacija
0 21.05.2023 17:39