Ancelotti: Vrijeme je za drastične mjere u borbi protiv rasizma
(Izvor: EPA-EFE/Sergio Perez)

Ancelotti: Vrijeme je za drastične mjere u borbi protiv rasizma

Trener fudbalera Real Madrida Carlo Ancelotti pozvao je danas nadležne vlasti u Španiji da preduzmu "drastične mjere" u borbi protiv rasizma na fudbalskim stadionima, dva dana nakon uvreda koje su u Valenciji upućene napadaču njegovog tima Vinicijusu Junioru."To se događa Vinicijusu, ali i mnogim drugima. Govori im se kučkin sine, pederu, da ti umre otac ili majka... Ali to nije rat, to je sport! I tu imamo sjajnu priliku da stanemo na kraj svemu ovome", rekao je Ancelotti, uoči Realove utakmice protiv Rayo Vallecana u srijedu (19.30).

Tokom utakmice 22-godišnji Brazilac pokušao je da ukaže sudiji na navijača Valencije koji ga je vrijeđao, pa je utakmica bila na kratko prekinuta. Vinicijus je u sedmom minutu nadoknade dobio crveni karton, zbog čega će propustiti naredni meč.

Brazilski napadač je od 2018. godine i dolaska u Španiju meta rasističkih uvreda. Ranije je danas u Španiji uhapšeno sedam osobe, dok se za njih četvero sumnjiči da su u januaru na mostu u Madridu objesile lutku sa njegovim likom.

Italijanski trener istakao je da je sada pravo vrijeme za preduzimanje novih sankcija.

"Sada je pravo vrijeme za preduzimanje drastičnih mjera. Institucije sada imaju priliku da preduzmu drastične mjere u vezi sa ovom važnom temom. Ovo može biti odlična prilika da se stvari brzo promjene. Vidjećemo šta će se dogoditi. Ovde apelujem na Savez i na Primeru, na inteligenciju fudbalskih navijača i obrazovanje, prije svega", rekao je 63-godišnji trener.

Prema njegovim riječima više nije dovoljno samo osuđivati incidente. "Davno smo to počeli da radimo i ništa se nije promijenilo. Nakon osuda moramo da djelujemo. A do sada niko nije djelovao", ocijenio je on.

Trener španskog kluba posebno je kritikovao "zastarjeli" antirasistički protokol Primere. "Protokol je trebalo primjeniti dva sata prije početka (utakmice sa Valencijom) kad smo došli na stadion, jer su tu počele uvrede. Ako ga primjenite u 70. minutu (kao sudija u nedjelju) pogriješili ste. On je zastario, da", rekao je Ancelotti.

Ancelotti je naveo da "Španija nije rasistička zemlja, ali da u njoj postoji rasizam kao i na drugim mjestima, što mora prestati".

Italijanski trener dodao je da Viniscius nije danas trenirao sa ekipom, zbog bolova u koljenu.

"Ako bude dobio dvije utakmice suspenzije, daćemo mu sedmicu dana odmora. Ako je u pitanju samo jedna utakmica, počeće sa treninzima sutra kako bi bio u Sevilli u subotu", istakao je Ancelotti.

Madridski tim poslije poraza od Valencije (1:0) zauzima treće mjesto sa bodom manje u odnosu na drugoplasiranog gradskog rivala (Atletico). Do kraja Primere ostala su još tri kola.

federalna.ba/Beta

Carlo Ancelotti Španija rasizam
Španija Italija EURO
0 20.06.2024 23:13
Evropsko nogometno prvenstvo Srbija Slovenija Danska Engleska Španija Italija
0 20.06.2024 09:14
Španija oluja aerodrom
0 12.06.2024 09:57
Real Madrid Carlo Ancelotti
0 10.06.2024 13:24
Španija rasističke uvrede fudbal
0 10.06.2024 12:25