videoprilog Verice Kalajdžić (Svijet)

Analiza Carlsonovog intervjua s Putinom

Rat u Ukrajini, odnosi Rusije sa SAD-om, NATO-om i Zapadom uopšte. Sve su to teme o kojima je ruski predsjednik Vladimir Putin govorio u intervjuu sa američkim konzervativnim tv voditeljem Tuckerom Carlsonom. Bio je to Putinov prvi intervju za neki zapadni medij od ruske invazije na Ukrajinu. U Rusiji hvaljen - na Zapadu kritikovan i prije nego što je objavljen, Putinov dvosatni razgovor sa Carlsonom donio je obojici korist - jednom u politici a drugom u karijeri.

Onda kada je njemu bilo potrebno i odgovaralo, ruski predsjednik Vladimir Putin pustio je u Kremlj novinara sa Zapada. I to ne bilo kojeg već onog koji je često kritizirao podršku SAD-a Ukrajini. Američki konzervativni televizijski voditelj je dobio, i po mišljenju mnogih propustio, priliku da propita - ili bolje reći, izazove Putina u prvom njegovom intervjuu koji je dao nekom zapadnom novinaru otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu.

 „24. februara 2022. godine obratili ste se svojoj zemlji.Rekli ste da bi uz pomoć NATO-a Sjedinjene Države mogle iznenada da napadnu Rusiju. Za Amerikance je to kao paranoja. Zašto mislite da je Amerika sposobna da zada iznenadni udarac?“

„Nije stvar u tome da će Amerika zadati neočekivani udarac Rusiji. Ja to nikada nisam rekao. Da li smo u tok šou ili vodimo ozbiljan razgovor?“, kazao je Putin.

Narednih pola sata nije bilo razloga za smijeh jer je ruski predsjednik održao predavanje odnosno iznio svoju verziju istorijskih događaja. Kontroverznom tv voditelju, Putin je ponovio razloge za napad na Ukrajinu uključujući istorijska opravdanja, žaleći se na raspad Sovjetskog Saveza i širenje NATO-a.

„Prevarili ste nas. Ne vi lično, već SAD. Obećale su da se NATO neće širiti na istok, ali to se dogodilo pet puta. Bilo je pet talasa ekspanzije. Sve smo to trpjeli i nagovarali ih da to ne rade“, navodi dalje Putin.

Putin je ustvrdio da Rusija uopšte nije napala Ukrajinu, već samo odgovorila na prijetnje njenoj nacionalnoj sigurnosti jer Zapad uvlači Ukrajinu u NATO. I krivicu što rat još traje prebacio je na Zapad koji je kako kaže uvjerio ukrajinskog predsjednika da se nastavi boriti iako je Moskva pokušala postići mirovni sporazum u ranoj fazi rata.

„Svjesni smo šta se dešava. Desetine milijardi se daju Ukrajini. Postoji ogroman dotok oružja. Ako stvarno želite prestati s borbama, trebate prestati isporučivati oružje. Recite trenutnom liderstvu Ukrajine – sjednite za sto, pregovarajte“, kazao je ruski lider.

Putin je poručio Zapadu da Rusija ne može biti poražena u Ukrajini i da će se njegova zemlja boriti za svoje interese do kraja , ali i da nema interesa proširiti rat na druge zemlje .Carlson je pitao ruskog predsjednika da li može da zamisli situaciju u kojoj šalje trupe na Poljsku?

„Samo u jednom slučaju – ako Poljska napadne Rusiju. Zašto? Jer mi nemamo interesa ni u Poljskoj, ni u Latviji, ni drugdje. Zašto nam to treba? Mi jednostavno nemamo nikakav interes, to su samo prijetnje“.

Koje sada dobija Carlson na društvenim mrežama zbog intervjua sa Putinom koji je iskoristio tu priliku da uputi poruke širokoj publici na Zapadu.

„Motiv je naravno signal zapadu, koji je generalno star u kontekstu sadržaja, ali na neki način nov jer je Putin pod opsadom posljednje dvije godine. Sada je pokazao spremnost da izađe iz sankcija i ostalih blokada pod svojim uslovima“, pojasnio je politički analitičar Dmitrij Oreškin.

U prva 24 sata, intervju je pregledan više od 150 miliona puta samo na platformi X.

„Svrha intervjua je da Amerikanci i njihovi potčinjeni sa zapada uvide beskorisnost svojih pokušaja i da se sve kada je riječ o odnosima Rusije sa Ukrajinom, vrati na prijašnje stanje“, poručio je jedan stanovnik Moskve.

Putinov razgovor, najavljivan u ruskim medijima kao intervju vijeka koji će otvoriti oči Zapadu, ipak je viđen drugačije u Briselu.

„Ponovio je stare laži, izokretanja situacije, manipulacije, kao i iskazivanje velikog neprijateljstva prema zapadu, što nije ništa novo“, navela je Nabila Massrali, portparolka Evropske komisije.

Oni koji su očekivali oštar razgovor sigurno su ostali razočarani dugim i neuvjerljivim intervjuom, u kojem je i sam Tucker ponekad djelovao izgubljeno, piše CNN. Putin je iskoristio Tucker Carlson da obriše pod Kremlja, naslov je magazina Rolling Stone.

„Postoji određena profesionalna ljubomora. Ali sa vremenom će uslijediti duboka analiza ovog intervjua, u to ne sumnjamo“, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

I dok analitičari smatraju da je ruski predsjednik dobio platformu za širenje njegove propagande globalnoj publici, za Carlsona je intervju sa Putinom način da njegova donekle izblijedjela medijska zvijezda ponovo jako zasija. Putin kaže da je želio da Carlson bude agresivniji i postavlja oštrija pitanja kako bi mu mogao odgovoriti istom mjerom. Ali Carlson je odabrao drugačiju taktiku.

„Mislim da je vaš Carlson i kada kažem vaš, mislim na novinarsku zajednicu - opasna osoba“, kazao je Putin.

Kompliment ili konstatacija, kako god bilo Carlson može biti zadovoljan jer je epitet opasne osobe dobio od bivšeg špijuna KGB-a i najdugovječnijeg ruskog vladara od Staljina.

federalna.ba

Svijet Tucker Carlson Vladimir Putin
Svijet
0 19.04.2024 19:22
Svijet Hrvatska izbori
0 19.04.2024 17:09
Svijet
0 12.04.2024 19:14
Svijet Branimir Jovanović
0 12.04.2024 19:05