Amnesty International upozorio na poteškoće u dokumentovanju ratnih zločina u Gazi
(Izvor: EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE)

Amnesty International upozorio na poteškoće u dokumentovanju ratnih zločina u Gazi

Amnesty International je u vezi s potpunim prekidom fiksnih, mobilnih i internetskih komunikacijskih usluga u Gazi zbog izraelskih napada naveo da će ih ovo spriječiti da pristupe kritičnim informacijama i dokazima o kršenju ljudskih prava i ratnim zločinima nad Palestincima u Gazi.

"To znači da nam postaje teže direktno čuti one koji su izloženi ovim kršenjima", saopćeno je iz Amnesty Internationala.

Organizacija sa sjedištem u Velikoj Britaniji objavila je u saopćenju da su izgubili kontakt sa svojim uposlenicima u regiji, nakon što je izraelska vojska objavila da je intenzivirala zračne napade na Gazu i da će proširiti svoje kopnene operacije.

U saopćenju je navedeno da su civili u Gazi ugroženi na neviđen način, te da je do prekida komunikacije došlo u trenutku kada je pogođena civilna infrastruktura i rezidencije u regionu, koji Izrael blokira već 16 godina i pooštrava blokadu od 9. oktobra.

Istakli su da se humanitarna kriza u regionu pogoršala s nedavnim događajima.

"Mi smo se obavezali svim stranama u Izraelu i okupiranoj Gazi da spriječimo daljnje civilne žrtve i osiguramo ulazak humanitarne pomoći u Gazu, koja doživljava humanitarnu katastrofu bez presedana. Ponavljamo naš poziv na hitan prekid vatre", poručili su iz Amnesty Internationala.

Erika Guevara-Rosas, direktorica istraživanja, zagovaranja, politike i kampanja te organizacije, rekla je da su stanovnici Gaze ostali potpuno u mraku jer su internet i komunikacijske veze prekinute.

Pozvala je Izrael da prekine napade.

"Pozivam Izrael da odmah prekine svoje neselektivne i nesrazmjerne napade, koji su uzrokovali smrt mnogih civila, uključujući više od 3.000 djece. Internet i telekomunikaciona infrastruktura se mora hitno popraviti", poručila je Guevara-Rosas.

Istakla je da je izgubljena i veza organizacije sa uposlenima u Gazi.

"Dokumentovanje kršenja prava za organizacije za ljudska prava postalo je teže zbog pojačanih izraelskih napada i ograničenja u komunikaciji. To znači da nam postaje teže pristupiti kritičnim informacijama, dokazima o kršenju ljudskih prava i ratnim zločinima nad Palestincima u Gazi, i da direktno čujemo one koji su izloženi ovim kršenjima", izjavila je Guevara-Rosas.

Zbog intenzivnih napada Izraela u blokiranom Pojasu Gaze, fiksne, mobilne i internetske komunikacijske usluge u regiji su potpuno prekinute.

Izraelska vojska objavila je da je povećala zračne napade i da će proširiti kopnene operacije.

Na meti izraelske vojske našla se i bolnica Al-Shifa, najveća zdravstvena ustanova u Gazi sa hiljadama povrijeđenih i civila.

Najmanje 7.326 Palestinaca ubijeno je u izraelskim napadima od 7. oktobra. Oko 70 posto su palestinske žene i djeca, prema službenim podacima.

Oko 2,3 miliona stanovnika Gaze bori se s nestašicom hrane, vode i lijekova zbog masovnog izraelskog zračnog bombardovanja i potpune blokade enklave.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je sinoć rezoluciju kojom se poziva na hitni humanitarni prekid vatre.

federalna.ba/AA

Amnesty International Gaza Palestina Izrael ratni zločini