videoprilog Samira Pašalića (Dnevnik 2)

Amina Musić i Marko Markanović ovogodišnji stipendisti Fondacije Karim Zaimović

Fondacija Karim Zaimović promovirala je u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH stipendiste za ovu akademsku godinu. Fondacija stipendira studente s izrazitim talentom iz oblasti kulture, umjetnosti, književnosti i novinarstva. Ovogodišnji stipendisti su Amina Musić i Marko Markanović.

Fondacija Karim Zaimović osnovana je s ciljem čuvanja sjećanja na Karima Zaimovića - mladog novinara i pisca koji je u augustu 1995. godine, kao civilna žrtva rata, ubijen tokom granatiranja našeg glavnog grada. Sa ovogodišnje dvije stipendije, fondacija je ukupno stipendirala 40 najuspješnijih studenata.

“Ono što nekako mislim da je jako važno da i sami kandidati imaju neku vezu sa Karimom Zaimovićem, koji je, zapravo, model svega onoga što nama danas treba u želji da postanemo ono društvo kako bismo mi voljeli da jesmo, a, nažalost, često nam to bježi”, kaže Nihad Kreševljaković, član Upravnog odbora Fondacije Karim Zaimović.

Amina Musić studira paralelno dva fakulteta, Akademiju likovnih umjetnosti - Odsjek produkt dizajn i studij Komparativne književnosti i historije umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Marko Markanović student je Muzičke akadmeije na Odsjeku za gudačke instrumente i gitaru.

“Nekako sam se potajno cijeli svoj studij nadala ovoj nagradi jer sam nekada davno gledala, dok se još davala ta predstava u SARTR-u, Tajnu džema od malina i znala sam da će scenografija, a i kostimografija biti veliki dio mog života”, govori Amina Musić.

“Svako ko zna za Karima zna o kakvim uvjetima je on stvarao i u kakvim uvjetima je bio aktivan i ni tad nije odustao od umjetnosti i širenja iste tako da ni mi ne smijemo prestati s tim ni ovakvim uvjetima kad je baš nemamo nekog sluha od ostatka društva”, ističe Marko Markanović.

Fondacija ”Karim Zaimović” je osnovana 1996. Kroz 26 godina stipendiju su primili, između ostalih, i naši najpriznatiji umjetnici, među kojima su Jasmila Žbanić i Selma Spahić.

federalna.ba

Karim Zaimović
Karim Zaimović Fondacija stipendija Harun Ćehović
0 17.02.2021 18:28