Amerikanci ismijali poklon Kimu: Nadamo se da je dobio produženu garanciju
(Izvor: Mikhail Svetlov/Getty Images)

Amerikanci ismijali poklon Kimu: Nadamo se da je dobio produženu garanciju

Američki glasnogovornik ismijao je poklon, ruskog automobila koji je predsjednik Vladimira Putina dao sjevernokorejskom lideru Kim Jong-unu i optužio Moskvu da krši rezolucije UN-a.

Sjevernokorejski državni mediji objavili su u utorak da je Kimu "poklonjen automobil napravljen u Rusiji za ličnu upotrebu i to od strane Vladimira Vladimiroviča Putina, predsjednika Ruske Federacije".

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov kasnije je potvrdio ovu informaciju, rekavši da je riječ o Aurusu, luksuznoj limuzini sa svim dodacima, poput one koju je koristio Putin.

"Kada je šef DNRK (Sjeverne Koreje) bio na kosmodromu Vostočni, gledao je ovaj auto. Putin mu ga je pokazao lično, i kao i mnogim ljudima, Kimu se to auto dopalo", rekao je Peskov. "Tako da je donesena ova odluka", dodao je Peskov. “Sjeverna Koreja je naš susjed, naš bliski susjed i mi namjeravamo, i nastavit ćemo, razvijati naše odnose sa svim susjedima, uključujući i Sjevernu Koreju.”

Upitan o poklonu, glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller u srijedu je rekao novinarima u Washingtonu: "Zapravo, iskreno, nisam znao da postoji takva stvar kao što je ruski luksuzni automobil. Nadam se da je Kim dobio produženu garanciju", našalio se. "Nisam siguran da li bi da kupujem luksuzni automobil, Rusija bila mjesto gdje bih ga tražio."

Kimova moćna sestra, Kim Yo-jong, rekla je da "poklon služi kao jasna demonstracija posebnih ličnih odnosa između najviših lidera", navodi Korejska centralna novinska agencija. Rusija i Sjeverna Koreja zbližavaju se od invazije Moskve na Ukrajinu, a Kim se sastao s Putinom na dalekom istoku Rusije u septembru.

Američki i južnokorejski zvaničnici kažu da je Rusija, koja je dugo bila istaknuta vojna sila, postala toliko očajna da popuni svoj arsenal da se okrenula uvozu iz Sjeverne Koreje i Irana.

Ponavljajući raniju izjavu iz Južne Koreje, Sjedinjene Države su rekle da je taj poklon biti protivan zabrani Vijeća sigurnosti UN-a o slanju luksuzne robe u Sjevernu Koreju, koja je prkosno  godinama izvodila nuklearne i raketne testove.

"Ako je to istina, izgleda da Rusija ponovo krši rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a koje je i sama podržala", rekao je Miler.

Najpoznatiji automobil u Rusiji je Lada, koja je postala predmet šale na Zapadu tokom hladnog rata zbog svog utilitarnog dizajna bez ikakvih dodataka, sa ultra niskom cijenom koja je privlačila vozače svjesne budžeta izvan sovjetskog bloka.

Automobil je preuređen uz pomoć francuskog Renaulta, koji se pak nakon invazije na Ukrajinu odrekao svojih 68% udjela u Ladinoj kompaniji AvtoVAZ, predavši imovinu Moskvi.

federalna.ba/The Guardian

SAD Kim Jong-un Vladimir Putin