Američki tužioci traže podizanje optužnice protiv Huntera Bidena do 29. septembra
(Izvor: Ilustracija/Kenny Holston)

Američki tužioci traže podizanje optužnice protiv Huntera Bidena do 29. septembra

Američki tužioci naveli su u sudskom podnesku da će tražiti podizanje optužnice protiv sina predsjednika Joea Bidena, Huntera, do 29. septembra, u ročištu za utaju poreza i nelegalnog posjedovanja vatrenog oružja.

David Weiss, koga je američki državni tužilac Merrick Garland u augustu imenovao za specijalnog tužioca, naveo je u sudskom podnesku da će vlada tražiti podizanje optužnice velike porote prije roka od 29. septembra, na osnovu zakona o ubrzanom suđenju.

- Vlada namjerava tražiti vraćanje optužnice u ovom slučaju prije tog datuma - piše Weiss u izvještaju o stanju slučaja američkoj okružnoj sutkinji Maryellen Noreika.

U julu je Noreika odbacila predloženi sporazum o priznanju krivice kojim bi se razriješile optužbe za porez i oružje, što je izazvalo zabrinutost oko njegove zakonitosti i obima imuniteta koji je ponuđen Hunteru Bidenu.

Advokati Huntera Bidena naveli su u sudskim podnescima prošlog mjeseca da su tužioci odbili sporazum o priznanju krivice koji bi razriješio optužbe, povećavajući mogućnost krivičnog postupka dok se primiču predsjednički izbori 2024. godine.

Advokat Huntera Bidena, Abbe Lowell, izrazio je uvjerenje da je dogovor još uvijek na snazi.

- Vjerujemo da potpisani i zavedeni sporazum o ovom slučaju ostaje važeći i spriječava podnošenje bilo kakvih dodatnih optužbi protiv gospodina Bidena, koji se pridržavao uslova puštanja na slobodu prema tom sporazumu posljednjih nekoliko sedmica, redovnim posjetama isreažnom uredu - navodi Lowell u saopćenju koje je objavio njegov portparol.

- Očekujemo pošteno rješenje opsežne petogodišnje istrage o gospodinu Bidenu koja je bila zasnovana na dokazima i zakonu, i van političkog pritiska, i mi ćemo učiniti sve što je potrebno u ime gospodina Bidena da to postignemo - kazao je on.

Prema predloženom sporazumu o priznanju krivice, Hunter Biden bi se izjasnio krivim za neplaćanje poreza na prihod od 1,5 miliona dolara između 2017. i 2018. godine i sklopio bi poseban odgođeni sporazum o krivičnom gonjenju za nezakonito posjedovanje vatrenog oružja uz upotrebu droge, što je krivično djelo.

Slučaj je postao izuzetno politički osjetljiv. Republikanci u Kongresu iznijeli su mogućnost opoziva predsjednika Bidena zbog poslovanja njegovog sina i optužili su ministarstvo pravde da mu je dalo "slatku nagodbu".

Garland je negirao republikanske optužbe za favorizovanje i uzdigao Weissa s pozicije tužioca okruga Delaware koji istražuje slučaj od 2019. Kao specijalni savjetnik, Weiss, imenovan od bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, ima dodatna ovlaštenja.

Ako slučaj dođe do suđenja, predsjednik će voditi kampanju za reizbor u novembru 2024., vjerovatno protiv bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, iako se njegov sin suočava s krivičnim gonjenjem.

Trump, republikanac, iduće godine suočit će se s najmanje tri krivična postupka, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

američki tužioci optužnica Hunter Biden
optužnica krivica predmet ''Sky'' Tužilaštvo BiH
0 15.11.2023 15:14
Steven Tyler optužnica seksualni napad
0 03.11.2023 09:56
optužnica organizirani kriminal kodni naziv Golub
0 25.10.2023 11:13