Američki senator Sanders: Netanyahu izgladnjuje djecu u Gazi
(Izvor: Ilustracija/Kevin Dietsch/Getty Images)

Američki senator Sanders: Netanyahu izgladnjuje djecu u Gazi

Američki nezavisni senator Bernie Sanders izjavio je da je Izrael izgladnjivao djecu u Gazi navodeći da Sjedinjene Američke Države (SAD) ne bi trebale biti "saučesnik".

Sanders, u svom postu na platformi društvenih medija, rekao je da je vrlo mali dio potrebne hrane, vode, lijekova i goriva stigao u Gazu zbog izraelskih napada i ograničenja humanitarne pomoći.

"Ne mogu pronaći izraze da opišem težinu situacije i koliko se ona može pogoršati", rekao je Sanders.

Istakao je da se stotine hiljada djece u Gazi bore s glađu i nemaju pristup pitkoj vodi.

"Prema podacima Ujedinjenih naroda (UN), cjelokupno stanovništvo Gaze suočava se s glađu, a otprilike 378.000 ljudi trenutno je gladno", naglasio je Sanders.

Naveo je da su mnoge zdravstvene ustanove u Gazi oštećene u zračnim napadima i da je zdravstveni radnik poginuo pokušavajući spasiti djecu.

Zdravstvene radnike na tom području opisao je kao "heroje".

U napadima za genocid optuženog Izraela na Pojas Gaze od 7. oktobra ubijeno je 29.195 Palestinaca.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, zbog izraelske ofanzive je 85 posto stanovništva Pojasa Gaze interno raseljeno i suočeno s akutnom nestašicom hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno.​​

federalna.ba/AA
Gaza djeca glad Bernie Sanders