Američka obalna straža uočila ruske i kineske ratne brodove kod otoka na Aljasci
(Izvor: Twitter)

Američka obalna straža uočila ruske i kineske ratne brodove kod otoka na Aljasci

Američka obalna straža uočila je blizu Aljaske kineske i ruske ratne brodove, uključujući krstaricu s navođenim projektilima i razarač, javlja Sky News.

Dva druga broda kineske mornarice i tri broda ruske mornarice uočeni su u Beringovom moru u zajedničkoj formaciji 138 kilometara od otoka Kiska.

Američki ratni brod kojem je glavna luka u Honoluluu pratio je brodove prije nego što su izašli iz formacije i razišli se.

Vazdušnu podršku iz obalne straže u Kodiaku pružao je C-130.

- Iako je ta formacija djelovala u skladu s međunarodnim pravilima i normama, moramo biti sigurni da nema smetnji za američke interese u pomorskom okruženju oko Aljaske - rekao je Nathan Moore, komandant Sedamnaeste oblasti američke obalne straže.

Ovaj događaj je zabilježen samo mjesec dana nakon što je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg upozorio na kinesko interesovanje za Arktik i sve veću vojnu industriju koju Rusija tamo razvija. 

Rekao je da je Rusija uspostavila novu Arktičku komandu i otvorila stotine novih i bivših arktičkih vojnih lokacija iz sovjetske ere, uključujući dubokovodne luke i aerodrome.

- Kina se proglasila državom koja 'graniči s Arktikom' i planira izgraditi najveći ledolomac na svijetu. Peking i Moskva također su se obavezali intenzivirati saradnju na Arktiku. To je dio produbljivanja strateškog partnerstva koje dovodi u pitanje naše vrijednosti i interese - naglasio je ovo Stoltenberg tokom posjete sjeveru Kanade. 

Ovo nije prvi put da su brodovi kineske mornarice doplovili blizu voda Aljaske. U septembru 2021. godine, obalna straža u Beringovom moru i sjevernom Tihom okeanu naišla je na kineske brodove oko 80 kilometara od Aleutskih otoka.

federalna.ba/AA

obalna straža SAD Ruska mornarica